За първи път ще имаме служебно правителство по новата процедура, влязла в сила с приетите промени в Конституцията. Според тях президентът трябва да проведе консултации с парламентарните групи, а не както досега сам да си назначи кабинет.
Това обаче може да се окаже задача с повишена трудност, защото същите тези промени силно стесниха кръга от хора, които могат да бъдат поканени за служебен премиер. Радев може да избира между председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.
До момента е ясно, че БНБ не е вариант, защото никой от посочените не би си напуснал поста. "Ако правилно съм информиран, управителят на БНБ е питал ЕЦБ дали може да стане служебен премиер и отговорът е бил категоричен - само след оставка от поста. Което никой с акъла си няма да направи, разбира се, когато пред него е цял мандат като управител", написа Георги Кадиев във Фейсбук.
Омбудсманът Диана Ковачева отива в Съда по правата на човека в Страсбург, а заместник-омбудсманът Елена Чернева-Маркова е подала оставка по лични причини. Шефът на Сметната палата Димитър Главчев не е сред възможните кандидати за премиер, защото също трябва да напусне поста си.
Покана към Росен Желязков изглежда най-възможна, макар че той също е партийна фигура. Вероятно това имаше предвид президентът, когато каза на ПП-ДБ при срещата за втория мандат: "Рязко нараства вероятността да получите политически служебен кабинет, който най-вероятно няма да бъде във ваша полза".