"Всяка една смяна на министри допринася за нестабилност. Не разбрах на какво се дължи атаката срещу Тодор Тагарев. Така Йордан Божилов коментира в ефира на bTV споровете в сглобката около поста на военния министър.

"Възможно е да има чисто обективни причини за тези забавяния. Освен политическото ръководство има и чисто административни процедури", обясни той забавянето на помощта за Украйна - една от причините Борисов да поиска първо оставката, а после и смяната на Тагарев след ротацията.

Божилов смята, че някои от спешните задачи, които трябва да се случат с армията са модернизацията и привличане на кадри.

"Да не забравяме, че тероризъм по принцип по света съществува. Погледнат статистически от миналата година - всяка седмица има различни атентати. Миналата година 1000 човека са загинали в Пакистан. Тероризмът е жив", каза експертът по национална сигурност. Според него притеснителното в случая с атентата в Москва в петък, при който загинаха 137 души, е че той е близо до България и Европа.







"Трябва да повишим бдителността", заяви Божилов.

Експертът изрази мнение, че войната в Украйна е по-голям риск заради песимизма, че скоро няма да бъде намерено решение на конфликта.

Той определи управлението в Русия като "безконтролно" след последните избори, които отново бяха спечелени от Владимир Путин с 87%. Причината според него е, че властта е в Путин и малък кръг хора около него, а президентската партия "Единна Русия" контролира руския парламент.