В ситуацията на политическа пауза и липса на информация за това какво се случва между двете големи коалиции, от президентската институция припомниха, че са спазили точно буквата на конституцията и оттук нататък всичко е в ръцете на Народното събрание.
Вицепрезидентът Илияна Йотова не се ангажира с позиция избори 2 в 1 или отделен парламентарен вот, ако се провалят всички опити за съставяне на правителство в рамките на 49-ото Народно събрание. Президентството също е в ситуация на изчакване, докато не стане ясна съдбата на първия проучвателен мандат. Едва след гласуване в парламента и евентуално отхвърляне на проектокабинета „Габриел”, инициативата ще се върне на „Дондуков” 2 и ще се пристъпи към връчването на втората папка.

От Букурещ Йотова коментира и пълната липса на информация в деня, в който изтече и последният ултиматум на ГЕРБ. „Денят се отличава с мълчание и тишина. Предстои да видим какво са замислили. Учудвам се от липсата на политическа култура и от двете страни. Те са си казвали и много други неща, нека да ви припомня за записа. От страна на президентската институция ние изпълнихме своите конституционни правомощия. Президентът направи консултациите, издаде указа за съставяне на кабинет, оттук нататък всичко е в техните ръце и в Народното събрание”, коментира Йотова.