Започна брифинг на "Продължаваме промяната - Демократична България". Очаква се втората политическа сила да обяви дали одобрява проектокабинетa, предложен от ГЕРБ-СДС.

"Това е кабинетът на ГЕРБ-СДС, не е кабинет, който да е съгласуван с "Продължаваме промяната - Демократична България" и споразумението не е съгласувано с нас", коментирапо-рано - преди началото на заседанието на парламентарната група Николай Денков, министър-председател в оставка, който заедно с лидерите на коалицията Кирил Петков, Асен Василев и Христо Иванов пристигна за заседанието на групата.

Депутатите от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) се събраха в централата на ул. "Кърниградска" за заседание на парламентарната група.





"Нека се съберем и да обсъдим, защото сме изненадани от това, което беше предприето от Мария Габриел. Съгласие за това, което прави Габриел няма", добави Атанас Атанасов.

"Нагла политическа измама! Габриел внесе НЕОДОБРЕН от ПП-ДБ състав на кабинет. Пълен фарс! Дори не е говорила с част от номинирани за министри. От медиите разбраха, че са в списъка с министри",каза народният представител от ПП-ДБ Венко Сабрутев минути преди началото на брифинга.

Преди обяд лидерите на ПП-ДБ Христо Иванов, Кирил Петков, Атанас Атанасов и министър-председателят в оставка Николай Денков продължиха разговорите с преговорния екип, излъчен от ГЕРБ-СДС, начело с Мария Габриел. След края им Христо Иванов, председател на "Да, България" и един от лидерите в коалицията, обяви, че ще изчакат изявлението на Мария Габриел при президента и тогава ще коментират.

Веднага след връщането на мандата изпълнен се появиха информации, че всъщност съставът, предложен от ГЕРБ-СДС далеч не е съгласуван от ПП-ДБ, нито одобрен.

"Това е провокация. Съставът на Министерски съвет, внесен от Габриел, не е съгласуван или одобрен от ПП-ДБ. Няма договореност за такъв МС", каза Евгений Дайнов.

"ГЕРБ сътвориха невероятен конституционен цирк. Вкараха предложение за кабинет без съгласието на ПП-ДБ", написа Даниел Смилов.