„Преговорните екипи на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са работили доста по Споразумението. Този документ надгражда предложения Меморандум и Коалиционното споразумение. Двете групи са стигнали дори до разписване на процедури и срокове. Това заяви социологът Васил Тончев в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS.
Според него при добра воля от двете страни именно този документ би могъл да даде добра рамка за бъдещата работа. „Там не видях пренебрежително отношение или това, че ГЕРБ ще бъдат подценени при тези преговори. Това ми говори, че те най-вероятно не могат да се разберат персонално за хората, които да влязат в управлението и да изпълняват тези функции”, каза социологът.
Според него българският избирател е доста търпелив, но има и граница. „Ако отидат на избори може да стане така, че двете водещи коалиции да имат под 120 депутати. Сега имат над 130 и при евентуални нови избори да не могат да решат и нещата, които са определящи за обикновено мнозинство”, обясни Тончев.
Според него от ПП-ДБ са готови половината състав на Министерския съвет да е на ГЕРБ. „Те не искаха да има изявени политически лица, но виждаме – Деница Сачева, Христо Гаджев”, допълни социологът.