Бивш затворник осъди за 25 000 лева обезщетение Главна дирекция “Изпълнение на наказанията” (ГДИН) към Министерство за правосъдието. Делото е водено заради лошите условия в затворите в Пловдив и Пазарджик, решението по него на втора инстанция и е окончателно, уточни сайтът “Марица”.
В иска, който бил за 100 000 лева, осъденият посочил, че престоят зад решетките му докарал обида, възмущение, стрес, притеснения, психологичен дискомфорт. Той описал следната картина: килиите били пренаселени, из тях денонощно се разхождали плъхове и мишки, хлебарки и дървеници. Липсвала постоянно течаща топла вода, естествена светлина и чист въздух в килиите.
Особено място в жалбата било отделено на храната. Според ищеца тя била с лошо качество, приготвена от непрофесионални готвачи, което му докарало гастрит. Налагало му се да получава медицинска помощ, но и тя била неадекватна и не на ниво.
Магистратите присъдили сумата, като взели предвид всички 3056 дни, които затворникът прекарал в килия от 2013 г. насам в местата за лишаване от свобода в Пловдив и Пазарджик. В решението не се коментира за какви деяния е бил осъден и лежал ищецът. Основният мотив на съда е, че през през голяма част от срока за задържане е бил в пренаселена килия, факт, който от ГДИН не са могли да оспорят.