Община Поморие бе одобрена по два проекта, финансирани от Министерството на туризма и насочени към реклама на туристически услуги на външни пазари – Германия и Полша. Целта на проектите е повишаване на туристическата заетост в месеците извън активния летен сезон, изграждане на онлайн потребителско доверие в туристическия бизнес посредством промотиране, широк достъп до информация, иновативни форми на поднасянето ѝ, прозрачност и гъвкавост по отношение на резервациите, създаване на усещане за специфичен дух, уникални традиции, културни и природни забележителности, които да предложат пълноценна почивка и интересни преживявания в Поморие.

На официална церемония в Министерството днес кметът на община Поморие Иван Алексиев и министър Зарица Динкова подписаха договорите по „Програма за финансиране на маркетингови дейности на туристически услуги в черноморските общини в Република България“. Проектите са на обща стойност близо 800 хил. лева, разпределени между отделните партньори. По първия проект Община Поморие ще се промотира на полския пазар в партньорство с туроператора Rainbow и „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД. Разработен е туристически продукт с наименование „Непознатото Поморие“, който да повиши популярността на региона и да стимулира туристическите пътувания в месеците април, май, септември и октомври. Продуктът е интегриран и ще обединява традиционния морски ваканционен туризъм, заедно с културен и рекреационен.

Вторият проект ще бъде насочен към немския пазар, като Община Поморие ще си партнира и с туроператора Eurowings Holidays и „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“. „Поморие – соленият път на щастието“ е името на продукта, като задачата отново е реклама на българското Черноморие, на музейните обекти, свързани с морето и солта, на лечебните свойства на Поморийското солено езеро, на красивата плажна ивица и на омайните поморийски вина.

„Начинът, по който ще популяризираме Бранд България в света, е историческа стъпка за подобряване на работата с бизнеса. Освен държавна воля, намерихме и техническата и административна формула.“, отбеляза министър Динкова. Тя посочи още, че туризмът е всеобхватен сектор, но и важна локална политика. „Показахме, че работим за устойчиво развитие на туризма в страната. Целите ни се осъществяват чрез ефективно сътрудничество с местните власти.“, заяви министър Динкова.

С настоящата Процедура Министерството се стреми към подобряване имиджа на Черноморието като привлекателна туристическа дестинация сред чуждестранните гости и партньори, както и към популяризиране на туристическите забележителности в региона. Стратегията за устойчиво развитие на туризма в България 2014-2030 ще продължава да развива морския туризъм, който формира около 70% от приходите на туризма.