Убеждение, че през декември България и Румъния ще бъдат допуснати да влязат в Шенген и ветото на Австрия (за двете държави) и на Нидерландия (за България) ще отпаднат, изразиха премиерите Николай Денков и Марчел Чолаку. Двамата бяха подкрепени и от министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис.

Тримата министър-председатели се видяха в резиденцията Евксиноград до Варна на среща за активизиране на тристранните инфраструктурни проекти.

„Убеден съм, че Австрия и Нидерландия имат полза от влизането на България и Румъния в Шенгенското пространство. И вече чувам нашите аргументи да се изтъкват и от политици от други държави в ЕС“, каза след разговорите премиерът Николай Денков. „Много ще е трудно да се защити позицията срещу влизането ни в Шенген“, добави той.

Увереност, че през декември двете държави най-сетне ще получат „да“ за присъединяване към Шенген изрази и премиерът на Румъния Марчел Чолаку.

„Този път трябва да има обсъждания по темата, и ако Австрия продължи да налата вето без да дава обяснения, ще обмислим съвместен отговор“, заяви той. Думите му бяха в отговор на въпрос дали България и Румъния ще заведат дело срещу Австрия за нарушаване на договора на ЕС със своето вето.

И двамата премиери обаче загатнаха, че вече в София и Букурещ се обсъждат действия, ако отново двете държави не бъдат допуснати до Шенген. Като след декември може да бъде обсъдена и идеята дори и извън единното европейско пространство България и Румъния да премахнат граничния контрол помежду си, отговори Марчел Чолаку на въпрос на „24 часа“. „Засега България е 100% фокусирана върху план А, който е приемане в Шенген през декември. След това ще мислим за план Б“, отговори на същия въпрос българският министър-председател Николай Денков.

„Гърция има собствен икономически интерес от приемането на България и Румъния в Шенген, тъй като в момента няма сухопътна граница в единното пространство. Ако искаме да имаме повече свързаност в Европа, това означава приемане на България и Румъния. Имаме интерес този въпрос за се реши“, подчерта и премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис.