Бус с мигранти катастрофира край Брезник, след като удари полицейска патрулка. При инцидента пострадаха над 20 души. Катастрофата стана в понеделник на обед при входа на града. Цивилни граждани хванаха част от мигрантите в опит да избягат и спасиха двама от най-тежко пострадалите.

Парче хляб е първата храна за непознат мъж от Афганистан, който се озова в пернишката болница, след като бусът му, пътуващ към границата със Сърбия, катастрофа. По обувките му ясно си личат следи от кръв.

„Много от тях не са яли от 4-5 дни, не са имали възможност да пият вода в близките няколко дни. Бяха в окаяно състояние - разкъсани дрехи, личи си, че хората са преживели много, защото, за да си изтъркаш така обувките, трябва доста време да вървиш”, каза д-р Димо Димов от спешното отделение на болницата с Перник.

Пътуването им завършва в канавка. Полицията получила сигнал, че бус превоза нелегални мигранти и тръгва по следите му. Срещат се на входа на град Брезник. Полицията прави опит да спре микробуса, но той оказва да се подчини и пада в дерето.

"Чухме полицейски сирени, видяхме буса как се изтреля в реката. Отидохме да проверим за жертви. Сблъсъкът беше доста силен, първо проверихме дали има жертви, те почнаха да бегат и ги хванахме. Бяха уплашени и слаби много. С момчета от сервиза хванахме поливната. Другата поливна хвана полицията", обясни Михаил Михайлов, очевидец.

По време на суматохата Валери, работник от съседния строеж, вижда надежда за живот в буса. "Тази страничната врата и другата бяха защипани, влязох през прозорец с мъки, видях двама - не мърдаха. Кръв имаше навсякъде".

Валери разбива задната врата и изважда непознатите мъже. Сега за тях грижи полагат медиците в “Пирогов”. "Дано са живи и здрави, те хората не бягат от хубаво", каза той.

Шофьорът все още се издирва. "Със сигурност е българин. Тук е така всеки ден, гранична зона. Нормално", добави Михайлов .

Шише, стърчащо от буса, вероятно е служило за въздуховод на 30-те мигранти, пътували в товарната кола.