Странна ситуация се разигра тази вечер в Общинската избирателна комисия в Бургас, когато беше крайният срок за регистрация на кандидатите за кметове и общински съветници. В последните минути преди изтичане на срока се появиха за подаване на документи кандидатите на СЕК, малко преди тях и независимият Димитър Найденов. Обстановката около начина, по който се явяват, изглежда хаотична, като се има предвид, че кандидатът на СЕК Константин Бачийски е водач и на листа, отново на СЕК. Димитър Найденов от ДБ пък е независим кандидат за кмет. ПП имат своя листа с кандидати за общински съветници. Кашата става все по-объркана, след като пък стана ясно, че след това друга листа се е опитал да регистрира един от кандидатите на СЕК за общински съветници – Бисер Русимов, който заема 6 място в СЕК. Другата листа е на формация, която се казва „Алтернатива на гражданите“ и за водач е бил посочен един от най-речовитите политици, познат и от площадите през годините – Георги Дражев.

Общинската избирателна комисия остави без разглеждане регистрацията. Вижте фактите от абсурдния опит за регистрация:

„Постъпило е предложение от коалиция „АЛТЕРНАТИВАТА НА ГРАЖДАНИТЕ“ за регистриране на кандидатска листа с вписани 13 (тринадесет) кандидата за общински съветници на Община Бургас. Предложението е подадено от Бисер Русимов Русимов, представляващ по пълномощие коалиция „АЛТЕРНАТИВАТА НА ГРАЖДАНИТЕ“ и е заведено с вх. № 21 на 26 септември 2023г. в 17.23 часа в регистъра на кандидатите за участие в изборите за Общински съветници в община Бургас на 29 октомври 2023г.

Представляващият коалицията бе в сградата на ОИК Бургас, в 16.55ч. за регистрация на кандидатската листа на ПП „Средна европейска класа“ в качеството си на кандидат за общински съветник, вписан в листата на същата партия под №6.

В 17.03 минути Бисер Русимов Русимов, заяви на членовете на ОИК Бургас, че желае да регистрира кандидатска листа за общински съветници на представляващ коалиция „АЛТЕРНАТИВАТА НА ГРАЖДАНИТЕ“.

Представи на общинската избирателна комисия 4 бр. декларации –приложение №54-МИ от одобрените изборни книжа. Не разполагаше с надлежно предложение /приложение №51-МИ/, както и не разполага с електронен носител съдържащ в електронен вид данните на кандидатите от предложената за регистрация листа.

На представляващия бе указано, че преклузивния срок за регистрация на кандидатски листи е изтекъл, съгласно Хронограмата на ЦИК, Решение № 12-МИ от 11.09.2023г. на ОИК, публикувани на страницата на ОИК Бургас и обявени на определеното място за обявяване на решенията на ОИК Бургас.

Предвид това, допълнителни указания не му бяха дадени, но лицето отказа да напусне залата на ОИК Бургас.

В 17.06 часа на имейла на ОИК Бургас, бяха получени документи- електронен файл, съдържащ имената на 13 лица, предложени за кандидати за общински съветници, както и неподписано предложение –приложение 51-МИ от изборните книжа.

Представляващия коалицията настояваше да разпечатаме изпратените по електронна поща документи и същите да бъдат входирани в регистъра на ОИК Бургас.

Представляващият партията подписа предложението и същото бе незабавно заведено в регистъра на ОИК Бургас в 17.23ч.“.

Така ОИК е оставила без разглеждане предложението от коалицията. То може да бъде обжалвано в ЦИК в тридневен срок.