Ако през декември Австрия отново използва правото си на вето за Шенген, Румъния ще се обърне към Съда на ЕС и ще помоли Европейския съвет, Европейската комисия и Европейския парламент да бъдат страна заедно с Румъния в този процес”, каза румънският премиер Марчел Чолаку в интервю за тв Антена 3.

“Докато съм министър-председател, няма да приема австрийският канцлер (Карл Нехамер) да е лицемер и да продължава да унижава Румъния. Не може, след като е одобрил влизането на Хърватия в Шенген, да дойде и да каже, че не приема Румъния и България. Въпреки, че всички доказват, че няма миграция през Румъния, той идва и казва, че е против”, отсече Чолаку.

Той отново припомни, че страната му губи поне 2% от своя БВП, като не се присъединява към Шенгенското пространство. По-рано транспортният министър Сорин Гриндяну съобщи, че става въпрос за разходите на превозвачите поради факта, че страната не е влязла в Шенген.

Присъединяването на Румъния към Шенген се блокира само от Австрия, докато резерви срещу България има и Нидерландия. Австрия е съсредоточена върху проблемите с мигрантите и необходимостта от реформа на общата европейска система за убежище. Нидерландия повече се тревожи от проблемите с правосъдието в България.

Румъния и България се надяват двете страни да влязат в Шенген до края на годината, но Австрия периодично потвърждава, че няма да промени позицията си.

Чолаку отправи още критики към Виена. Той припомни, че Румъния държи тила на фронта в Украйна, спазва всички санкции срещу Русия и помага на Република Молдова да не бъде повече зависима от Русия.

“От няколко седмици Република Молдова е независима по отношение на руския газ. Австрия, която е военно неутрална страна, не харчи нито едно евро за придобивки на армията. Румъния увеличава разпределения си БВП от 2% на 2,5% (за военни разходи), за да възпре това, което Русия иска да направи. Нещо повече, от началото на войната те (Австрия) купуват газ и петрол от Русия - на стойност почти 7 милиарда евро. Пари, които Путин използва в руската икономика и след това допълнително, за да подкрепи войната в Украйна. Мръсни пари”, каза в заключение Чолаку.