Скандал заради данъчните промени, които правителството разписа. От ГЕРБ не са съгласни с връщането на 20% ДДС за ресторантьорите.

Без промяна на данъците на физическите лица и фирмите за следващата година. Предвижда се 0% за хляба и брашното да се запази, но само до средата на годината. Още от януари 20% ще стане ДДС за ресторантьорите и хотелиерите, предвижда правителството.

И още предвидени промени - финансов стимул, ако дадем информация, че някой укрива данъци или не внася осигуровки. Ако доставка стигне до нас без фискален бон, може да не я плащаме. Важно за пушачите - акциз ще има и върху нагреваеми изделия, независимо дали в тях има тютюн.

Планът е ресторантьорите отново да плащат 20% ДДС. Ако в рамките на един месец обаче убедят финансовия министър Асен Василев, че са готови да изсветлят бранша, ставката може и да се запази 9%.

„Можем да обсъдим и да видим реално от тези мерки какъв ще бъде фискалният ефект от изсветляването. Ако той е по-голям от вдигането на ставката, можем да обмислим евентуално да запазим 9% ставка”, поясни Василев.

Финансовият министър анонсира данъчните промени при свое участие в бизнес закуска с американската търговска камара. Първата среща с ресторантьорите вече се е провела миналата седмица. По думите на бранша обаче голям процент от представителите му всъщност не са участвали.

„Със свалянето на ДДС първия път през 2020 г. прагът на осигуряване в държавата беше 620 лв., ние го вдигнахме на 800 лв. Да, имаме предложения, които можем да направим за вдигане отново, имаме и други предложения, които можем да направим. За съжаление, не сме търсени от никого”, уточни председателят на Асоциацията на заведенията в България Ричард Алибегов.