Очакванията ми за предстоящия местен вот не са оптимистични. Те са свързани със сценария от изтеклия запис. Той много последователно се реализира. И аз очаквам той да се реализира и проведе докрай. Целта е един минимален брой гласове да се доведе до един по-голям, което може да стане по много начин - или със съдействие, или с бездействие.

Това заяви в ефира на bTV бившият министър на вътрешните работи в служебния кабинет на Румен Радев Иван Демерджиев.

Въпросният запис, който Демерджиев визира, изтече от партийна среща на ПП-ДБ. В него се говореше за чистки в службите. Записът многократно е бил ваден като аргумент от противниците на кабинета. Последният подобен случай беше с поисканата оставка на бившия вече главсек на МВР.

Демерджиев прогнозира, че ще има бездействие около организацията на местните избори, особено там, където има данни за изборни измами.

“Докато аз бях министър, в едни определени махали успяхме да свалим активността на места от 40% на 10%. Ние успяхме да прекъснем връзката между хората, които предлагат и организират такива манипулации“, каза Демерджиев.

Той критикува Централната избирателна комисия и правителството, които по думите му изостават с графика около организацията на вота. Демерджиев добави, че е добре да бъде проверен и начинът на работа на софтуера за броене, който е на дружеството “Информационно обслужване“.