Докладна записка от кмета на Царево Георги Лапчев запали нова война в Царево, като този път е бъдещето на стадиона в морски град. „Учредяване на безвъзмездно право на ползване на Български футболен съюз за срок от 20 години за Обект: „Съществуващ футболен терен, част от спортен обект „ Стадион Царево“ – е накратко темата, представена от Лапчев в дневния ред на предстоящото в петък заседание на местния парламент. Това стана повод за поредната битка между двата основни лагера в политическия живот на Царево – от една страна управляващите от ГЕРБ, а от друга – опозицията, чиято основна фигура е общинският съветник Емил Пейчев.

„Искам реално стадионът да дава нормална възможност за развитието на спорта, на децата и младите хора от Царево. Но това, което получихме като докладна записка по темата, не дава отговори на куп въпроси. Казва ни се, че го даваме за 20 години срещу инвестиция от 500 хил. лева. Не е ли твърде малко това? Не може ли срокът да бъде по-кратък, така че Общината да има гаранции, че наистина това съоръжение ще стане модерно и че ще е в полза на местните жители“, попита общинският съветник Емил Пейчев.

Това, което пише в докладната записка на кмета Лапчев и която по традиция не е публикувана на сайта на Общината, е: „Инвестиционната програма отговаря на изискванията по чл. 115, ал.3 от ЗФВС, тъй като предвидената инвестиция е в размер на 500 000 лева без ДДС, а пазарната оценка е в размер на 940 000 лева. Комисията е одобрила предложение до кмета на Царево да изготви докладна до Общински съвет – Царево за разрешаване на учредяване на безвъзмездно право на ползване на Българския футболен съюз за срок от 20 години. С ремонта и обновяването на тренировъчния футболен терен БФС има за цел да се осигурят съвременни условия за провеждането на тренировъчния процес по футбол за активно занимаващите се с футбол – деца, юноши, девойки от град Царево и от съседните населени места на общината“.

Краткият текст и липсата на обяснения станаха повод общинският съветник Емил Пейчев да повдигне някои въпроси, чийто отговор не е даден в докладната записка.
„Ако разпределим сумата на целия период от време, ще се окаже, че инвестицията е на стойност 2 000 /две хиляди лева/ на месец.
Честно казано, в някакъв момент подобни суми няма да покрият само разходите за поддръжка на терена и за заплати на служителите по поддръжката.
От докладната става ясно, че идеята на кмета е рухналият спортен комплекс или поне теренът му да бъде обновен и на него да могат да се провеждат тренировки и състезания. Това е добре, но възникват прекалено много въпроси.
Един терен сам по себе си е важен за провеждане на тренировки или мачове по футбол, но край него има и трибуни. -
- Кой ще ги ремонтира и срещу каква сума?
- Ако на този терен се подготвят отбори от Царево и региона, в това число и ученически отбори, те ще заплащат ли наем за ползване на терена на БФС или ще бъдат освободени от такива задължения?
- Кой ще поеме разходите за електричество, вода, поддръжка и охрана на терена и на стадиона? БФС или общината?
- Какви условия поставя Общината пред БФС освен инвестицията от 500 000 лв.?
- За какво точно и кога ще бъдат инвестирани тези средства?
- В началото на периода?
- В края?
- Или на равни месечни вноски?
- Възможно ли е срокът за отдаване да е за 5 или 10 години, а след изтичането на този срок, теренът отново да бъде отдаден евентуално отново на БФС, ако са надлежно изпълнени условията, които Общината и общинският съвет са поставили?
Иначе приветствам всяка идея и всяка инвестиция, които биха превърнали този символ на разрухата в Царево в едно модерно спортно съоръжение.“, обяви Пейчев.
Утре предстои постоянните комисии към Общинския съвет в Царево да заседават и темата да е една от най-коментираните на сесията в петък.