България се нарежда на първо място в Европейския съюз по НЕсправяне с корупцията. Това става ясно от данните за Индекса за възприятие на корупцията за миналата година, представени от асоциация „Прозрачност без граници”. Индексът на страната ни е 44.1, такава е стойността и при Унгария и Румъния, с които делим първото място.

Стойността на индекса е между 0 и 100, като колкото по-ниско числото, толкова по-голям проблем има дадена страна с корупцията. Индексът на България за 2020 г. е 44.1, а през изминалата година се появява нов фактор за това - пандемията от коронавируса.

"Пандемията стана повод за изливане на огромни финансови ресурси, които обаче не подлежат на ефективен граждански контрол. От 2001 г. насам ние говорим за това, че е необходима електронна система, която интегрира всички компоненти от системата на здравеопазването, и която позволява ефективен контрол над публичните разходи", каза Ваня Нушева от "Прозрачност без граници"

Политическата и медийната среди също допринасят за ниския индекс в България.

"Законодателството в България по отношение на провеждане на избори и финансиране на политическите партии претърпя поредица от промени, които на практика не позволяваха установяването на един равен терен за политическо действие на всички политически субекти. Пониженият рейтинг на медийте е поради продължаващата концентрация на медийна собственост, поради политическата намеса в работата на медийте, поради уволненията на журналисти с критично мнение", смята тя.

Калин Славов допълни:

"Използва се т.нар. "кратка писта" - внасяне на законопроект от народен представител между първо и второ четене, което означава, че липсва оценка на въздействие, не се правят истински мотиви към законопроектите. Изисква се финансова мотивация на законопроектите, тя не се прави, когато се използва народен представител да внесе този законопроект".

От 2012 г. досега в България няма съществено развитие в борбата с корупцията, сочат данните. За сравнение, държави от Централна и Източна Европа, с които се конкурираме, показват добро развитие. В Естония индексът за изминалата година е 75, което се дължи на модернизиране на администрацията.