Резултатът от балотажа в бургаското село Равнец, където на военното летище са минали 12 години от живота на новоизбрания президент Румен Радев, е красноречив – в двете секции в селото за него са гласували 433 души, срещу 204 за кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева.

„Тук мина ергенският живот на Румен Радев, живееше във военните блокчета, излизаше с наши компании, разговаряше с хората. Всеки днес си спомня нещичко за него. Много трудно може да се преодолее това“, разказаха пред БургасИНФО жители на бургаското село, където от 1987-ма до 1999-та година сегашният генерал, е бил на служба. Хората буквално се умиляват, дори бръснарят Тодор си спомня как е подстригвал Радев, тъй като по същото време е работел в поделението. Животът на почти всеки местен жител е бил свързан с дейността на вече затвореното летище, където преди години се обучаваха най-добрите военни пилоти.

„Преди селото беше наситено с военни, всеки от хората работеше в поделението, там имаше работа и за общи работници, готвачи, сервитьорки, миячки, бръснари, имаше и земеделско стопанство, в което препитание намираха кравари и други селскостопански работници.Днес много бивши военни продължават да живеят тук и населяват същите блокчета“, разказват жители на Равнец. Хората до такава степен се разчувстваха, че дори си баба Драганка си спомни как е дала маруля на Радев като млад военен, друга възрастна жена пък му подарила пиле. „Хората се върнаха години назад в спомените си и резултат е ясен. Тук обаче влияе именно военното минало на генерала и връзката му с Равнец, а не партийната подкрепа от БСП“, коментират жители на селото.

В Равнец Румен Радев е пристигнал през 1987-ма година, като до 1988-ма е бил младши пилот в 15 изтребителен авиационен полк. В периода 1989 – 1990 г. е бил заместник-командир на звено, а от 1990 – 1994 г. – командир. В периода 1996 – 1998 г. е бил командир на ескадрила МиГ-29, а до 1999 г. – заместник-командир по летателната подготовка на 5 иаб – Равнец.