„Поздравявам всички, за които гласуваме – всички големи Брезенти. Но ний нищо не вземаме“, каза гордо, с чувство на изпълнен дълг днес Стоянка Николова, която едва куцайки с бастун отиде до секциите в НУ „Д-р Петър Берон“ в бургаския квартал Рудник. Училището се намира в ромската махала и в него случаен вот няма години наред. На предходни избори там се е случвало електоратът да бъде разделен. Докато мина Черно море, намираща се в съседния квартал и доскорошно минно селище, работеше активно, избирателите в квартала бяха раздвоени между „Лидер“ и ДПС. Сега обаче конкуренция няма и ДПС си брани позициите, което се вижда и от резултатите на първи тур.

„Където те гласуват, там и ний. За мъж съм. Трябва да има работа. Иначе парите не стигат – за ток ли, за дърва ли? Малко ми е пенсията, болна съм, с удар съм.“, разсъждава философски за днешния си избор баба Стоянка, която трудно говори български език. Въпреки това обаче тя добросърдечно пожела успех на всички Брезенти, както неумело нарича Президента, като не знае дори имената на кандидатите за поста.

Днес в махалата, както обичайно по време на избори, кипи оживление, в секциите обаче активността не е особено висока. Към 11,30 часа в трите секции в училището бяха гласували едва 100 от 1600 имащи право на глас.