БургасИНФО


- Г-н Андонов, в началото на кампанията на Ивайло Калфин в Бургас правеше впечатление солидното присъствие на млади хора на срещата с него. Какъв е профилът на младежката структура на АБВ в Бургас ?

- В АБВ младежите сме една пъстра палитра от млади хора с позиция, които въпреки че имат възможността да се реализират в чужбина, са избрали да останат в родината си, да не бягат от проблемите, а да помогнат за решаването им. Има ни, заради това, което ценим най – високо: човешкото достойство, борбата с бедността, интересите на България - такава каквато ни се иска да бъде: силна и самостоятелна. Аз се надявам, че цялата младежка организация ще успее да покаже, че идва поколението на новите политици. АБВ – младежи е много млада организация, която се развива бързо и динамично.

- Как АБВ успя да учреди подобна младежка организация? Имат ли бъдеще левите партии сред младежите? Какви са очакванията им?

- Като цяло младите хора , ако нямат някаква семейна партийна обремененост, са ляво партиотично настроени. Много често разганичението между левите и десните не може да бъде направено от един млад човек, освен ако той не е студент по политология. Има противоречие в позиционирането на самите управляващи партии в политическото пространство и политиките, които прилагат. Лявоцентристка коалиция например провежда дясна политика, а представителите на център-дясно прилагат леви мерки в определени сфери. Младите хора вече не се печелят с политически доктрини, а от личности и личен пример. Не знам за другите леви партии, но АБВ има бъдеще, защото успешно залага на експерността и ентусиазма на младите хора. А инвестицията в един млад човек винаги има възращаемост. Младите хора имаме нужда гласът ни да бъде чут.

И докато по-опитните от АБВ се вслушват в гласа ни, младежката организация ще се разсраства като членове и симпатизанти.

- Какво привлича тези млади хора да се занимават в политика при положение, че все повече се наслагва в публичното пространство недоверие към политиците?

- Желанието ни да живеем в уредена държава, в която законите се спазват от всички и важат за всички. Младите хора са активни, с позиция, търсят истината и са непримирими. Ние искаме да променим света към по-добро.

- Смятате ли, че младите и амбициозни хора виждат своя фаворит сред кандидатите за президент? И защо той трябва да е Ивайло Калфин, в чиято кампания участвате Вие?

- Ивайло Калфин без съмнение е най -подготвен сред кандидатите за президент, за този висок държавен пост. Работил е дълго време в президентската администрация, познава работата в нея и би могъл да я ръководи успешно. Ние, от АБВ-младежи, ежедневно убеждаваме избирателите, че на този вот те трябва да дадат гласа си за личност, за човек с характер. Калфин е безспорен професионалист и държавник, който може да заема твърда позиция и да я отстоява, но и да намира компроса. Калфин е единственият доказан и можещ кандидат, който не разчита да бъде „назначен“ или да се учи, заемайки пост в институциите. При посещението му в нашата област се убедихме, че младите, мислещи и можещи хора застават зад него и ще го подкрепят на вота в неделя.

- Младежките структури са двигател на политическите партии. Имат оригинални идеи и вдъхват живот. При евентуален неуспех на изборите ще запазите ли този ентусиазъм?

- Политическа партия АБВ бе създадена в трудни времена, в които да се говори за политика е непривично и дори срамно. Във времена, в които политиката отблъсква младите хора със своето задкулисие, ние създадохме съвременна лява партия, която да е представител на честните, почтените, активни, млади мислещи хора, които имат мнение, позиция, опит и виждат своето бъдеще в България. Ние сме децата на прехода, които никой не може да принуди да членуват в дадена организация насила или поради користни интереси. А за да сме уверени в бъдещето, сме длъжни да сме активна част от настоящето и да го променим. Това и правим в АБВ достойно. Ние показваме истинското лице на съвременната левица – близо до хората, до техните проблеми и предлагащи ефективни леви политики на практика. Нашата младежка организация не е куха, формална или виртуална, а жива, динамична и развиваща се точно като нас - младите хора. Ние привличаме нашите връстници, защото вярваме в нашата кауза. Вярваме и в успеха на тези избори.

- Как работите със структурите на „Гергьовден“, в техните редици също има много млади хора, поради активния и атрактивен начин, по който изразяват позициите си ?

- Работата между младежките организации на АБВ и „Движение Гергьовден“ е лека, защото е между хора от едно поколение и в името на обща кауза. И двете формации вярваме в сходни ценности и се борим за един модерен и автентичен български патриотизъм и родолюбие. И двете организации знаем, че Калфин е най – подготвеният кандидат за президент и обединяваме усилията си, за да стигнем до повече хора, това да стане и тяхно убеждение, защото, ако сгрешим и този път, ще изгубим още 5 години, а това може да бъде фатално за България. През последните дни представители на АБВ-младежи и младежката организация на „Движение Георгьовден“ проведохме в Пловдив и София съвместна работна среща, на която подготвихме 15-те приоритета , които петият президент трябва да спазва. В Деня на будителите, по време на дискусия под наслов „ Твоят глас решава – събуди се“, връчихме нашите приоритети на Ивайло Калфин. Получихме от него висока оценка за нашата работа и обещание да ги спазва, когато бъде избран за президент.

- Ще успеете ли да убедите студенти, хора с амбиции за професионално развитие, да участват в предстоящите избори?

- Ежедневно убеждаме нашите връстници , че на България е необходим президент, не придадък, не назначена пионка. Ние предлагаме точно такъв кандидат. Президентският избор е важен не само за България, а за всеки, който гласува. Важен е, защото е част от лицето на всеки гражданин, а ние бихме искали то да бъде Калфин. Той може да докаже, че поликата има смисъл, той има амбицията, волята и способността да промени президентската инситуция.

- Какви са очакванията Ви за предстоящите избори? Очаквате ли промяна на 6-ти ноември?

- Очаквам промяна първо що се отнася до избирателната активност, т.е промяната започва с това хората да излязат и да гласуват с реален глас - именно да изберат личност. Второ, разчитам, че младите хора не могат да бъдат заблуждавани и си дават ясна представа, особенно вземайки предвид последния неуспешен президентски мандат, колко е важен авторитетът на държавния глава. Говорим за млади и информирани хора, които знаят в световен мащаб какви са тенденциите и фигурите на политиците. Знаят, че държавният глава, на първо място, следва да е говов за дебат в полза на нацията. Нямаме нужда от лица, които бягат от национален дебат, да ни представляват пред света.