Десетки жители посрещнаха с надежда лидера на АБВ Георги Първанов, президент на България, мандат 2002-2012 г., в сърцето на ДПС в Бургаска област – община Руен. Село Снягово беше първата спирка във втория ден от обиколката на Първанов в региона, която постигна няколко изключително важни ефекта – обедини опозицията в крайморските общини на юг от Бургас (ВИЖ ТУК и ТУК), даде надежда на хората в общините, доминирани от ДПС и в които друг партиен лидер не е стъпвал от години – Руен и Сунгурларе, както и затвърди позициите на АБВ като основна политическа сила в Карнобат. При срещите си с хората през двата дни в областта Първанов беше придружаван от местните лица на политическите сили, които са част от коалиция „КАЛФИН -ПРЕЗИДЕНТ“ - областният лидер на АБВ Антон Коджабашев, неговият заместник Драгомир Попов, областният лидер на „Движение Гергьовден“ Георги Маринчев и други. Посещението му в подкрепа на кандидатурата на Ивайло Калфин за президент показа, че АБВ има сериозни намерения да изгражда стабилни структури и да се бори за солидно влияние по общини в целия регион в сътрудничество с „Гергьовден“.

При визитата на Първанов в община Руен се видя, че местните жители имат нужда от вниманието на политиците, те търсят решение на ежедневните си проблеми, останали на заден план в жестоката битка, която водят за влияние ДПС и ДОСТ. Хората са объркани, тъй като от зората на демокрацията общината се управлява от ДПС, през последните месеци яростно там настъпва и формацията на отцепелия се от нея бивш лидер Лютви Местан, а другите партии са забравили тази част на Бургаски регион, заети да мобилизират собствения си електорат в утъпканите райони.

„Нямаме намерение да войдим войни, с която и да било партия. Бяхме приети добре и не съм питал никого на кого симпатизира. Говорихме си за проблемите на хората в Снягово – село, което има проблем с инфраструктурата, с високата цена на дървата и други. С каквото можем – ще помогнем, пък

хората да преценят кой ги агитира заради самата партийна агитация и кой реално отива при тях, за да помогне.“, каза Първанов.

Срещите му продължиха в съседната община Сунгурларе – също управлявана от ДПС. Там Първанов проведе разговор с кмета Васил Панделиев за финансовите трудности на общината и за проблемите на хората. По-късно се срещна с местни жители в сградата на читалището.

„Важно е да имаме силен президент. Аз знам какви качества са необходими и твърдя, че Ивайло Калфин ги притежава повече от всеки друг. Той наистина ще влезе с летящ старт в президентската институция и ще започне работа веднага, от самото начало. Той е човек с лидерски качества.

Надявам се българският избирател да направи разумния избор, ако това се случи, то може да бъде начало на една промяна в управлението на страната.

Едни нови предсрочни избори са необходими, защото очевидно това правителство не се справя. България има нужда от ново управление и първата стъпка трябва да бъде направена сега – на 6-ти ноември“, каза Първанов.

В Карнобат той беше посрещнат от кмета Георги Димитров, който от местните избори е лице на АБВ, като изтегли огромна част от симпатизантите на БСП в смятаната до тогава за „червена крепост“ община.



По-късно Първанов се срещна и с местни жители на площада в центъра на града.

„Трябва да направим кампания, след която хората да изберат най-добрия, най-достояния президент. Ние предлагаме точно такъв кандидат. Надявам се жителите на Бургаска област, които винаги са били рзумни, и този път ще направят мъдър избор“, каза лидерът на АБВ.

След двудневната си визита в региона той обобщи, че в редиците на АБВ и „Гергьовден“ в Бургаска област има мобилизация.

„Хората си вършат работата, показват предимствата на нашия кандидат за президент, който безспорно е най-добрият. Ивайло Калфин е най-подходящ. В същото време усещам страха на хората от властта. Този вот трябва да каже: Не на страха във всяко отношение, не на омразата, не на агресията“, каза Първанов.

Той посочи, че на предстоящите президентски избори очевидно битката ще бъде тежка. „Насаждането на страх от страна на централната и местни власти е много осезателна. Вече се появяват сведения за купуване на гласове, технологията на ГЕРБ от предишни избори отново е задействана, в какви мащаби - още ми е трудно да кажа, но очевидно това ще бъде проблем и на тази кампания“, добави Първанов.

Всъщност

коалиция „КАЛФИН-ПРЕЗИДЕНТ“ води най-активната кампания в региона за предстоящите избори,

като политическите сили, участващи в нея заявяват готовност да продължат партньорството си и след вота за държавен глава. Кампанията на коалицията започна още от първия ден след нейното официално начало, когато в Бургас дойдоха Ивайло Калфин, Георги Първанов и лидерът на „Гергьовден“ Драгомир Стефанов. Те проведоха среща и получиха подкрепата и от Тракийското дружество, срещнаха се с бургаските си членове и симпатизанти. Неколкократно в региона идваше и зам. председателят на АБВ и шеф на предизборния щаб на Ивайло Калфин – Румен Петков, който сключи и споразумение с Българо-руски клуб, в който членуват хиляди българи с рускоговорящи съпруги. В Бургас своите послания отправи и кандидататът за вицепрезидент проф. Любомир Халачев. Ударната обиколка на Първанов пък започна от Ясна поляна и включваше Приморско, Китен, Царево, Руен, Сунгурларе, Карнобат. Той се срещаше с хората в читалища, площади, заведения и получи подкрепа от ключови фактори, отговаряше на въпроси от всевъзможно естество, включително и за ежедневните страхове на хората – от мигрантския натиск, който е основната тревога на жителите на Ясна поляна, до липсата на спортни площадки в Сунгурларе.

Основното му послание беше, че на предстоящите президентски изобри разумният избор е Ивайло Калфин.

„Калфин е добре познат на българския народ. Той е блестящ дипломат, човек, който намира подход и решения, ще бъде президент, който е социално ангажиран. Той е човек, който решава проблеми, а не създава такива. Не ни е необходим президент, посочен от някого – от Бойко Борисов или Корнелия Нинова например. На нас ни трябва човек, който е личност - с характер, с познания, който няма да се учи на гърба на българския народ. Такъв човек, без съмнение, е Калфин. Трябва ни личност – почтена, разумна, мъдра. Държавата ни има нужда от разум в управлението, от човек, който да не създава война между институциите, но и да бъде коректив на управлението. Това управление, което е сега, има нужда от сериозен коректив. Калфин е диалогичен човек, той общува с всички партии, религии, той ще олицетворява единството на нацията“, подчертаваше при срещите си Първанов.