БургасИНФО

Драгомир Стефанов е на 36 години от Бургас. Той е доктор по икономика и преподавател в УНСС, еертифициран финансов консултант от Комисията за финансов надзор.

Председател на „Движение Гергьовден” от 2013 година.

- Г-н Стефанов, остава още седмица до края на предизборната кампания, чухме ли реални послания от кандидатите за президент или това ще бъде битка за влияние на политическите сили и преброяване на гласове за евентуални предсрочни парламентарни избори?

- Реални послания почти не се откроиха, защото от години в страната няма политически дебат. До момента в тази кампания повечето кандидати, особено спряганите за фаворити, бягат от пряк дебат с останалите опоненти. Отново се разчита на медийна и социологическа помощ – кандидатите, които в началото на кампанията имат най-голяма подкрепа не търсят как да я увеличат, а се борят да не загубят тясно-партийните си ядра. Това личи най-вече при Цачева и Радев. При единствения до момента пряк дебат между тях, стана ясно, че и двамата са много слабо подготвени. Ако за Радев това бе очаквано, тъй като е от скоро в политиката, то представянето на Цачева беше изненада в лошия смисъл на думата.

- Имате ли добро взаимодействие с АБВ по места, като се има предвид, че това са първите избори, на които сте заедно в коалиция?

- По-скоро да. Пример за това е сработването на щабовете в Бургас и областта. Приятно съм изненадан от координирането на действията и работата между Георги Маринчев и моя съименник Драго Попов от АБВ. Важно на тези избори и за двете партии е да проверим готовността на структурите ни за работа в екип за предстоящите предсрочни парламентарни избори, които вероятно ни очакват през следващата пролет.

- Защо избрахте да подкрепите Ивайло Калфин? Много често даването на подкрепа за един или друг кандидат се свързва с задкулисни договорки и обещания. Вие защо влязохте в тази коалиция?

- Първо, защото Калфин е най-подготвеният за тази позиция кандидат. Няма друг претендент с подобна респектираща биография – два пъти вицепремиер, два пъти министър на България с ресори външна и социална политика, най-активният български евродепутат, съветник на президента по икономическите въпроси. Владее перфектно няколко езика, добър дипломат и безспорно приет международник, както сред eвроатлантическите ни партньори, така и в Русия. На второ място, защото е пълен антипод на модела „Плевнелиев” – моделът на посочения президент, на назначения президент. Калфин може и ще бъде реален коректив на властта, истински държавен глава и обединител на нацията. Не на последно място, кандидатът ни за вицепрезидент, проф. Халачев, е единственият кандидат на тези избори от академичните и културни среди на обществото. Това е важен знак към хората за нашите приоритети – образованието и възраждането на българския дух.

- Тези избори, при загуба на ГЕРБ, ще доведат ли наистина до промяна на статуквото, тъй като повечето кандидати за държавен глава са хора, които са от години в политиката? Защо смятате, че е нужна промяна и как ще се осъществи тя?

- За нас от „Движение Гергьовден”, управлението на ГЕРБ е ярък символ за корупция, институционален упадък, срастване на мафията и властта, концентриране на всички видове власт – законодателна, съдебна, изпълнителна и медийна. Промяната ще настъпи много бавно, но ако ГЕРБ загуби на тези избори, това може да бъде началото.

- Как преценяте шансовете за кандидата на коалиция „КАЛФИН-ПРЕЗИДЕНТ“ за балотаж?

- Социологическите данни, с които разполагаме, но за съжаление не бяха публично разпространени, показват, че на въпрос „Кой би бил най-полезен президент на България”, Ивайло Калфин събира най-много положителни отговори. Той е единственият кандидат, който събира подкрепа далеч надхвърляща привържениците на партиите, които го издигат. Всички останали се стремят да мобилизират партийните си ядра. От ГЕРБ и РБ дори ни плашат, че ако кандидатите им съберат по-малко гласове от получените за тях на предните избори, ще напуснат властта, а народът всъщност го е страх, че ще останат!

- Левият избирател се обърква от кандидати, които са в лявото пространство – ген. Радев, Пламен Орешарски, който има подкрепата и на ДПС. На подкрепата на кои избиратели разчитате вие – на вашите членове или на по-широк кръг хора?

- Добре би било, президентът да обединява, а не да разделя обществото на леви и десни. Считам, че отдавна хората не гледат на политиката по този начин. Защо Орешарски, например, да е ляв? Той беше зам. председател на СДС, въведе плоския данък и ред други десни политики като министър и премиер. Подкрепят го от ДПС – партия, защитаваща дясна икономическа платформа. В същото време, в държава като България с над 70% бедни граждани, лявото има в пъти по-голям потенциал. Естествено, че коалиция „Калфин президент” разчита на много широк кръг от хора от всички обществени групи и слоеве. Най-малкото, защото в коалицията има леви, но също центристки, патриотични организации, зелени и др.


- Какво е Вашето мнение за изказването на Бойко Борисов, че ако ген. Радев спечели изборите – ще бъде новият Орешарски?

- Премиерът има дарбата да плаши населението и да прехвърля вината за всички свои несполуки на предишни управляващи, на опозицията, на звездите. Спомнете си, че Орешарски беше свален заради Делян Пеевски, хората заради това бяха по улиците толкова време. Но какво стана всъщност – промяна няма! Обръчите от фирми на Пеевски продължават да печелят най-апетитните обществени поръчки, неговите медии продължават да ни държат на 117-то място по свобода на словото и т.н. Какво събра държавата след срутването на империята КТБ? Нищо. И старият, и новият Орешарски, се нарича Бойко Борисов, въпросът е новият президент да не е част от модела „Плевнелиев”!

- Ако Калфин стигне до балотаж, ще разчитате ли на гласовете на ДПС?

- Пак по социологически данни, най-опасният за ГЕРБ претендент на балотаж е Ивайло Калфин, т.е. той има най-голям шанс, ако стигне до втори тур да победи Цачева. Това е така, защото е консенсусна фигура, дипломатичен и решителен кандидат. С една дума – професионалист!

- Виждате ли бъдеще в коалицията с АБВ, ще останете ли да работите заедно?

- Вярвам, че тази коалиция има бъдеще. Ние в Гергьовден сме последователен и лоялен партньор. Надявам се, че сме положили основите на бъдещо по-широко политическо обединение.

- Каква е Вашата цел в Бургас, който е един от градовете-гордост за ГЕРБ?

- Целта ни е в областта да имаме по-добър резултат от ген. Радев.