Българо-руски клуб, който има 150 хил. членове, застана днес от Бургас в подкрепа на кандидатурата на Ивайло Калфин за президент. Споразумението по този въпрос беше подписано днес в морския град от зам. председателя на АБВ Румен Петков и Красимир Таков – председател на УС на Българо-руски клуб „Шипка“ и Българо-руски клуб „Бургас“. Организаията е съставена предимно от българи, чиито съпруги са от рускоговорящи страни. На сключването на споразумението присъства и зам. областния лидер на АБВ в Бургас Драгомир Попов.

„Имаме 150 хил. членове в България и в Русия. Ние сем единствените, които са малко изоставени от партиите. Взехме решение да подкрепим Ивайло Калфин за президент, защото той единствено направи нещо за нас като външен министър. В момента на политическия пазар се представят кандидатури, които не могат да бъдат политически. Ще настояваме и в други градове на страната нашите представители да подпишат с г-н Петков споразумение за подкрепа на Ивайло Калфин. Трябва да преценим като граждани накъде вървим.“, каза Красимир Таков преди подписване на документа.

В споразумението се казва, че мотивите за него са общите намерения за защита на националните интереси, необходимостта от укрепване на държавността и издигане на авторитета на Президентската институция в Република България, необходимостта от решаване на неотложните проблеми на българските граждани и повишаване на равнището на тяхната жизнена реализация, свързано с политиката на доходите, увеличаването на заетостта, осигуряването на ефективна медицинска помощ и качествено образование.

Като принципи в отношението между АБВ и Българо-руски клуб „Шипка“ са залегнали приемане и изработване на обща програма за действие в предизборната кампания, прозрачност и диалог с всички български граждани, синдикалните и работодателски организации, сдружения, медиите и структурите на гражданското общество. Сред тях още е промяна в отношението на държавата за по-ефективно решаване на проблемите на българските граждани, борба с корупцията, за сигурност на гражданите и борба с бедността – като основни приоритети.

„Водени от идеята за необходимост от промяна на външната и вътрешна политика на Република България, за подобряване качеството на живот на българските граждани и възвръщане международния авторитет на Република България, двете страни декларират, че ще работят съвместно, открито и в пряк диалог за избирането на Ивайло Калфин за президент и проф. Любомир Халачев за вицепрезидент“, се казва още в документа.

Какво каза в Бургас зам. председателят на АБВ и председател на предизборния щаб на Ивайло Калфин – Румен Петков, очаквайте в БургасИНФО