„Ограничаването на изборните права е най-лошото, което може да се случи в една демократична държава. Това на практика се случва в момента. Броят от 35 секции се оказва недостатъчен за много от страните, в които има българи. Една от тях е и Великобритания.

Трябва да се търси спешно решение за това. Надявам се, че Народното събрание ще се събере преди изобрите, за да промени това. Виждаме, че ГЕРБ, заедно с Патриотичния фронт и АТАКА днес направиха така, че да няма кворум. В момента върви подписка за свикване на депутатите в зала и прегласуване на отпуските, в която и депутатите от АБВ се включиха. Настояваме депутатите все пак да се върнат в залата и да прегласуват Изборния кодекс, така че да може българите в чужбина да имат своето участие в изборите“. Това коментира пред медии днес в гр. Пловдив, кандидатът за президент от Коалиция „КАЛФИН-ПРЕЗИДЕНТ“ Ивайло Калфин.

Той подчерта необходимостта гражданите да бъдат по-информирани за възможностите, които нововъведеното квадратче за гласуване „не одобрявам никого“ предоставя. „Много е важно всеки един от българите с право на глас да бъде информиран какво ще се случи с неговия глас, ако избере да гласува в новото квадратче „не подкрепям никого“. Важно е гласоподавателите да знаят за риска, който се крие зад тази нова алтернатива на гласуването, за да не стане така, че избирайки „не одобрявам никого“, всъщност сте гласували за кандидата с най-много гласове, който освен всичко останало – благодарение на това, би могъл да спечели изборите и още на първия тур“, подчерта Ивайло Калфин.