БургасИНФО

- Г-н Попов, протича същинската част на кандидат-президентската кампания, чухме основните послания на претендентите за държавен глава. Смятате ли, че изборът ще бъде мажоритарен или отново хората ще гласуват под влияние на партийни централи?

- По дефиниция президентските избори са мажоритарни. Избираме личност за президент на Република България. Този вот протича така в цивилизованите държави. Но за съжаление у нас е различно. В огромната си част твърдите ядра на партиите ще гласуват за посочения от съответния лидер на партия кандидат-президент. Така се случва в момента и в ГЕРБ, защото последното социологическо проучване показва, че 98% от подкрепящите г-жа Цачева са членове и симпатизанти на ГЕРБ. Това сочи, че самият избор ще бъде и партиен. Нашата идея е различна. Ние направихме широка коалиция от 7 партии. Ивайло Калфин не е кандидат на партията АБВ. Той е подкрепен от АБВ, партията изнася чрез своите структури огромна част от кампанията. Но Калфин е кандидат на българския народ. Той е кандидатът на българските граждани! Това послание трябва да достигне до всеки българин.

- Лидерът на АБВ Георги Първанов, който беше и президент в периода 2002-2012 година, каза в Бургас, че Ивайло Калфин ще бъде по-добър социален държавен глава и от него самия. Това ли очакват хората по места при срещите ви в тази кампания?

- Разбира се, че Ивайло Калфин доказа, че като вицепремиер, като министър на социалната политика, че той е личност, която ще бъде един социално насочен президент. Но той в своята политическа кариера е показал, че приоритетите не се степенуват един под друг, а те вървят паралелно. За него няколко акцента са жизнено важни – националната сигурност, която в момента, предвид обстановката в страната, на Балканите, в Европа и света е от изключително значение, външната политика – равнопоставеност в отношенията в ЕС и НАТО и това не се коментира. Това не трябва да води до конфорнтация с Русия и други държави. Това е в интерес на хората, на бизнеса. Калфин има подготовката, опитът и знанията да е най-добрият избор за президент на България.

- В коалиция сте 7 партии, сработихте ли се в Бургас с „Гергьовден“, с които за първи път участвате заедно на избори?

- В Бургас работим чудесно с нашите коалиционни партньори, бих дал за пример именно отношенията с „Гергьовден“ и техния лидер Георги Маринчев. Стиковали сме изцяло действията си. Всеки работи със своите структури, в същото време сме заедно екип и усилията ни са насочени към пълна мобилизация и убеждаване в нашите идеи.

- Много се лансира версията, че президентските избори са национални и едва ли не това отърсва от отговорност местните структури на партиите? Ще покаже ли обаче този вот влиянието на политическите сили и по места?

- Разбира се. Местните структури трябва да бъдат проводникът на идеите на кандидат-президентската двойка. Ние считаме, че именно общинските организации трябва да разпространят идеите на кандидат-президента Ивайло Калфин, да се постараят да бъдат в максимално пряк контакт с хората. Кампанията от врата на врата, личният разговор има най-силното влияние. Важно е да се виждаме с хората очи в очи. Физически е невъзможно кандидатът за президент да достигне до всички за 30 дни. Това именно се възлага на структурите и се разчита на тях. Да могат да представят и убедят хората, че Калфин е най-добрият избор за България.

- В тези избори обаче има двама кандидат-президенти от дясното политическо пространство и много от леви формации. Имате конкуренти като ген. Радев, Пламен Орешарски, Татяна Дончева, това прави ли задачата ви по-трудна?

- За съжаление се стигна до такова разделение не по вина на АБВ и коалиционните ни партньори. Всички вие сте свидетели как в рамките на часове, при готово споразумение, БСП, без да уведоми ръководството на АБВ, прекрати едностранно споразумението ни. Но това не ни притеснява, защото най-подготвеният кандидат за президент е самият Калфин – диалогичен, компетентен и забележете – човек, за когото дори жълтите вестници не пишат компромати. Това е така, не защото го щадят. Аз съм убеден, че ако има нещо лошо, те ще го изкарат. Дори могат да си съчинят. Но липсата на такива измислици показва, че той е изключителен човек, който се е запазил чист години наред.

- Ако приемем, че на балотажа сигурен участник е десен кандидат-президент в лицето на Цецка Цачева, а другият е представител на лявото пространство, то това означава ли, че най-големият ви конкурент на тези избори ще бъде кандидатът на БСП ген. Румен Радев?

- Ако говорим за опонент, то най-явният е Цецка Цачева. Ние работим и сме сигурни в това, че Ивайло Калфин ще бъде на балотаж. Убедени сме, че той ще бъде на втори тур.

- Казахме, че тези избори, въпреки националното им значение, ще имат значение за влиянието на партиите по места. Вашите амбиции в Бургас какви са?

- Амбициите в Бургас са Ивайло Калфин да изпревари ген. Радев. Това ни е стремеж, който обаче не е самоцел, а да покажем, че от левите кандидати той е най-добрият.

- Бургаска област е гордостта на ГЕРБ, трудно ли е да се мобилизират левите избиратели?

- Бургаска област е най-трудна за избори за политическите сили извън ГЕРБ и НФСБ. Тук ГЕРБ е с много високи резултати, заради подкрепата, която има кметът Димитър Николов. Тук е централата и на НФСБ, тази партия е създадена тук и също е с влияние. Затова за нас е трудно. Но тези избори не са за общински съветници или за депутати, а за президент. Тук трябва да се вижда не кой от коя политическа партия е, а кой какви качества имва, за да представя България. Президентът няма да представлява нито ГЕРБ, нито АБВ, нито НФСБ или коя да е друга партия, той ще представлява България. Въпросът сега е как?

- Работите добре на този етап с „Гергьовден“, възможно ли е сътрудничеството ви да продължи и след изборите?

- По начина, по който работим, по който се допълваме и мислим, смятам, че е задължително да продължи това сътрудничество при едни следващи избори, каквито мисля, че ще има през 2017 година.

- На срещата с кандидат-президента Ивайло Калфин дойдоха много млади хора, което се набива на очи като разлика с профила на хората, участващи във форумите на БСП. Към младите ли ще се стремите да търсите подкрепа във вашите идеи?

- Ние започнахме със сериозна младежка организация. Младите хора са с много силно чувство за справедливост. Те припознават АБВ като своя лява партия, която може да ги защити в труда им, образованието, здравеопазването, социалната политика. Те не могат да се приобщят към БСП – може би тази партия се е капсулирала, може би разбиването на ядра, както става във София, не им харесва Те одобряват нас. Те са добре дошли при нас, защото в АБВ няма догми, даваме шанс на младите хора, включително и за участие в ръководството на общинско, областно, национално ниво. Опитваме се да им помагаме, да реализираме техните идеи, да вникваме в техните проблеми. Това води до увеличаване на броя на младите хора, които желят да се присъединят към АБВ.