В сезона на грипа и настинките се тъпчем с лекарства. Рядко си даваме сметка, че те са химия, без която не можем по време на боледуването, но след това могат да ударят редица органи и системи в организма ни, съобщава "Монитор".Най-уязвими от токсините, натрупвани от медикаментите са черният дроб – естественият защитник от всички отрови, но и бъбреците.
Например, масовите прахчета срещу настинки съдържат съставка, ако се пият повече от предписаното от лекаря могат да провокират бъбречни болки. Продължителната употреба и предозирането с витамините А, D и C също рискове. Затова, първото и основно правило е, по време на боледуване от грип или настинка, да не се превишават дозите на лекарствата, посочени от лекаря, та дори и те да се продават без рецепта.

Същетсвуват няколко симптома, по които човек може да се ориентира след преболедуване, че бъбреците му сигнализират да бъдат изчистени от отровите. Това са:
• Слабост и изпотяване без физическо натоварване
• Повишена температура
• Отоци в краката и под очите
• Тъпи и слаби болки в кръста
• Често уриниране с болки

При появата дори само на един от тези симптоми, трябва да си направите ултразвуково изследване, като се консултирате с уролог или нефролог.

Дори да нямате проблеми с тези органи, трябва да ги пречиствате всяка година, защото бъбреците филтрират от отпадните продукти за едно денонощие 1500-1700 литра кръв и отделят по 1,3-1,5 литра урина. Това може да се направи с природни средства. По време на този процес трябва да се приемат леки храни, повече плодове и зеленчуци.


Черният дроб играе важна роля в метаболизма и изпълнява редица функции в тялото - детоксикация, складиране на гликоген и синтез на плазмени белтъци. В него се синтезира и жлъчка, която е важна за храносмилането. Този орган формира кръвта до 7-мия месец на бременността, участва в превръщането на храната в съставки, които организмът усвоява, произвежда и съхранява протеините, мазнините, резервните въглехидрати, желязото и витамините. Чрез образуваната в него жлъчка участва в усвояването на мазнините в червата, някои витамини (А, D, Е, К), както и на имуносупресорите, които трансплантираните приемат. Някои синтезирани в черния дроб протеини играят централна роля в процесите на съсирването на кръвта. Затова не бива да занемаряване нашия черен дроб.

Бирата изкарва отрови без остатък
Бирата се оказва, че не само подпомага изкарването на камъни от бъбреците, но и благоприятства очистването от токсините след приемите по времето на боледуването лекарства. Това става чрез уринирането, причинено от силно диуретичното й действие. С нея обаче не бива да се прекалява, защото тя увеличава кръвния обем и натоварва сърцето. Препоръчва се не повече по една бутилка на ден.

Без ограничение и целогодишно могат да се приемат билкови чайове от полски хвощ, риган, маточина, жълт кантарион и липа, тъй като те също имат пикочогонно действие, чрез което отровите се изкарват по-бързо.
От съществено значение в диетата при пречистване на бъбреците е нормализиране на чревната микрофлора. Пробиотиците са изключително подходящи за тази цел. Включването в ежедневното меню на кофичка кисело мляко също възстановява баланса на полезните бактерии и способства за бързото пречистване на бъбреците.

Стафиди подобряват нивата на холестерола
Черният дроб е отговорен и за добрия и лошия холестерол. Стара руска рецепка препоръчва прочистването му да става със стафиди. Впрочем, този сушен сорт грозде, изчиства и целия организъм от токсините.
Изберете качествени стафиди без блясък, сбръчкани, не прекалено меки, нито твърди. Зърната трябва да бъдат цели и да не са повредени. Добрите стафиди трябва да бъдат тъмнокафяви. Но има и черни стафиди със син оттенък, които се получават от тъмните сортове лози. Избягвайте много светли или жълтеникави. Вечер накиснете половин чаша от тях в гореща вода , оставете ги да престоят 15 минути, измийте ги под течаща вода. Поставете ги в чаша и я напълнете с преварена вода, охладена до стайна температура. Оставете до сутринта.
На следващата сутрин изпийте течността и изяжте стафидите на гладно. Лежете в леглото от един и половина до два часа като сложите топли кърпи или термофор от дясната страна на корема. Тази процедура се прави само веднъж седмично в рамките на един месец. Може да повторите процедурата само два пъти годишно.

Закуска с ориз възстановява електролитния баланс
За по-продължителен ефект след очистването на бъбреците и добър електролитен баланс нетрадиционните лечители препоръчват в продължение поне на един месец да се консумира закуска от накиснат ориз. В съд с вместимост половин литър се слагат 2 супени лъжици ориз, покрива се с вода и престоява едно денонощие. На следващия ден оризът се измива, сменя се водата в съда и във втори съд се поставят две лъжици ориз в половин литър вода. На следващия ден процедурата се повтаря и се добавя трети съд с вода и ориз. Така съдовете трябва да станат пет и когато оризът в първия съд е киснат пет дни, той се сварява и се изяжда без нищо друго. След това не се пият течности 3-4 часа. Ако закуската с ориз се приема в продължение на два месеца, освен върху бъбреците, тя дава отлични резултати за възстановяване на ставния хрущял, увреден при артрит и артроза.
Три дни на сокове връщат здравето
Една седмица преди прочистването на черния дроб се препоръчва да се яде хубава, прясна и здравословна храна. Препоръчително е да се премине изцяло на растителни продукти, като те се консумират сурови, задушени или варени с минимално количество мазнина. В този период не бива да се консумират сладки храни, дори сушени плодове, захар и подсладители, мед, агаве и кленов сироп.
Консумацията на алкохол трябва да се изключи.
В основната си част прочистването трае три дни. В тях се пият предимно прясно приготвени сокове, ако е възможно и да не се консумира никаква друга храна. Особено полезни за изчистването са зелените ябълки, лимоните, морковите и червеното цвекло.