На нервна почва в организма може да се появят най-различни заболявания и болки, вариращи от гастрит и алергия до кожни хронични заболявания и рак. Това е психосоматика и срещу нея, както се казва, не се спори, пише zajenata.bg.
Психологическите ефекти върху организма са много и са силни. Ако постоянно изпитвате болки на определено място, разгледайте този списък внимателно. Може да видите вашата причина за неразположението ви?
Болки в главата.
Хроничното главоболие възниква, когато живеете под стрес всеки ден. Може би ви се налага да работите постоянно или се намирате в неспокойна семейна среда, или просто не разполагате с време за себе си, за собствените ви нужди и интереси. Това е една много реална причина за главоболие. Опитайте се да намалите източниците си на стрес до нула, както и постоянното си натоварване на работа, за да се успокоите.

Болки във врата.
Помислете дали не живеете с багаж от нерешени проблеми, неизречени думи и страдание от миналото? Ако е така, тогава може би в това се крие вашата болка. Лечението? Прошка, прошка и отново прошка. Веднага след като пуснете всичко и всички от огорчението си, сякаш скобата от врата ви ще ви освободи, ще падне “камък” от сърцето ви и живота ви ще стане по-лесен.

Болки в раменете.
Болката в рамената може да бъде сигнал, че вие носите тежък емоционален товар. Това често се случва с хора, които са винаги готови да помогнат, свикнали са да търпят, да стискат зъби и да бъдат много отговорни. За да не носите цялата тежест на света, споделете чувствата си със семейството или с близките си хора. В краен случай, се консултирайте с психолог.

Болки в горната част на гърба.
Болката в горната част на гърба говори за липса на емоционална подкрепа. Може би си мислите, че не ви оценяват, не ви харесват или просто не разполагате с достатъчно човешка топлина. Ако сте във връзка, то тогава е време да говорите открито за това, че получавате по-малко от човека до себе си. Ако обаче в момента сте необвързани, може би е дошло времето да започнете срещи с нови хора!

Болки в кръста.
Кръстът реагира в психологически план при проблеми с финансите. Вие сте загрижени за пари, така че се опитайте да направите всички усилия за разрешаване на финансовите си проблеми. Не е нужно да имате втора работа. Понякога е достатъчно да помолите за повишение или да помислите за това как да превърнете хобито си в източник на допълнителни доходи.

Болки в бедрата.
Бедрата са отговорни за движението. Със сигурност ви чакат промени, прогрес или важни решения, които трябва да вземете, но всичко това ви притеснява. Подобен сценарий би бил страшен за всеки. Но е възможно да живеете със страха, като се научите да го контролирате и да сте по-силни от него.

След като започнат да се грижат за вътрешното си Аз и разрешат психологичните си проблеми, много хора се отървават от заболявания, които са ги мъчили понякога години наред. Не винаги посещението при лекаря е единственият изход!