На този етап няма засегнати хора и няма опасност за потребителите. Това каза на извънредна пресконференция в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) зам.-изпълнителният директор на агенцията д-р Петя Петкова, цитирана от Фокус.

„Вирусът на инфлуенцата може да предизвика леко протичащо респираторно заболяване. При този щам това не се наблюдава. Евентуалното заразяване е, когато се вдиша прахът с перата, при пряк контакт с торта. Важно е фуражите да бъдат в закрити помещения и съответно и суровините, които се използват за изхранване на птиците“, обясни д-р Петкова.

Директорът на Дирекция "Здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на фуражите" в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Георги Чобанов допълни, че инфлуенцата е грип.

„Най-вероятно всички от вас са боледували от такъв досега. Това е нормална настинка и неразположение с мускулни болки и течение от носа и очите, неразположеност, висока температура. Данните от държавите членки, които са засегнати от този щам досега, не показват да има сериозна заплаха за хората. Категорично щамът е зооноза като всеки друг грип, но не е така патогенен за хората. Собственикът на фермата във Враца е консумирал от тези патици“, коментира д-р Чобанов.

По думите му те се отглеждат от месец септември, но досега не е имало проблеми.

„Той няма някакви симптоми, които да е показал досега. На този етап заболяването е изключително патогенно за птици, особено за кокошки и пуйки. За хората не е патогенно. Нанася щети основно на животните и причинява финансови щети за самите стопани, но не и здравословни. Категорично хората не заболяват от този щам“, каза още д-р Георги Чобанов.