Апаратура за близо 30 хиляди лева получи бургаският Дом за медико-социални грижи "Вяра, Надежда и Любов" от "Българската Коледа". Трите апарата ще помагат за диагностика и лечение на всички нуждаещи се деца от Бургаска област. В дома могат да се лекуват 200 деца.

Портативният ехограф е чакан много време от лекарите в дома. Новият апарат ще извършва около 350 различни ехографии годишно. Авсеки месец 30- 40 деца се подлагат на коремен скрининг.

Д-р Пепа Ралчева- директор: Ние правим скрининг на коремни органи задължително и трансфонтанелни ехографии, тъй като имаме много недоносени деца. Така че, благодарим на "Българската Коледа", че осъществи нашето желание да имаме съвременен ехограф, който да ни помогне при диагнозите на децата.

Д-р Камелия Каракашева- кардиолог: Сега сме много щастливи, защото има цветен доплер, има всичко, съответните трансдюсери за трансфонтанелна ехография, за коремна ехография, за кардиоехо, така че вече сме щастливи, че всичко това ще може да се извършва тук.

С пациентния монитор се следят жизнено - важни параметри на болните деца, а апаратът за неинвазивно прочистване на секретите в белите дробове е изключително полезен, както за кърмачета, така и за по-големи деца.

Д-р Пепа Ралчева - директор: Всъщност се нагласят параметрите, които ни подпомагат. Всяко дете си има собствен филтър и собствена маска.

Лекарите казват, че даренията от "Българската Коледа' са за всички деца, които се нуждаят от ежедневна медицинска грижа, без разлика дали са изоставени или живеят в нормална семейна среда./bnt.bg