Над 30% от всички публични разходи за медицинска помощ в България, се плащат за лекарства. За сравнение в развитите държави, където нуждите от медикаменти са добре обезпечени, тези разходи заемат максимум 18% от всички харчове за здраве. Категорично става въпрос за фармацевтично лоби, коментираха пред „Труд“ мениджъри на големи столични лечебни заведения.

Около 1,1 млрд. лева се очертава да бъде сумата, похарчена за медикаменти у нас през 2016 г. при общи разходи на НЗОК през цялата година 3,4 млрд. лв., съобщиха от Центъра за защита на правата в здравеопазването (ЦЗПЗ). От тях преките разходи са 930 млн. лв., а непреките – през разходите на лечебните заведения – са поне 200 млн. лв.

В същото време лекарствената ни политика не е адекватна, тъй като похарчените публични средства покриват едва 23% от всички разходи за лекарства, а в развитите държави реимбурсирането е между 60 и 80%, сочат данни на Евростат за 2014 г.
Цените на лекарствата в България са сред най-ниските в ЕС заради въведения със закон механизъм на ценообразуване. Колкото по-ниска е цената на лекарството у нас в сравнение с другите страни, толкова по-висока е печалбата, ако се купи тук и се продаде там.

НЗОК дава от бюджета си все по-малко за медикаменти. Така при еднакви други условия, колкото по-малко плаща касата, толкова повече доплаща болния от джоба си, категорични са от ЦЗПЗ./trud.bg