Милиони хора по света страдат от предиабет без да подозират. Състоянието, предшестващо същинския диабет е коварно, защото обикновено няма ясно изразени симптоми. Можете да страдате от предиабет дълго време без да подозирате.

Хубавото на това състояние е, че то е напълно обратимо и следвайки някои жизненоважни практики можем да намалим риска от отключване на диабет завинаги, стига да не прекрачваме границите.

Предиабетът представлява сериозен риск не само от поява на диабет тип 2 или 1, но и застрашено здраве на сърдечносъдовата система, инсулти, инфаркти, както и влошено общо здравословно състояние.

За щастие има 5 прости стъпки, които помагат в преобръщането на този процес. Следвайте ги и не само ще преобърнете процеса на предиабета, но и ще намалите риска от реален диабет драстично.

Изследвайте се
Най-добрата превенция е яснотата в здравословното състояние. Много хора не си правят регулярни прегледи, за да се осведомят за моментното си състояние и така губят представа и ценно време, които биха могли да спестят много главоболия.
Ето защо кръвните тестове поне 2 пъти в годината и консултациите с лекар биха могли да ви помогнат преди всичко да осъзнаете дали имате предиабет. След това времето за реакция зависи от вас.

Променете хранителния си режим
Ако имате предиабет е от жизненоважно значение моментално да промените драстично хранителния си режим. Здравословната и балансирана диета е в основата на стопирането на опасното състояние.

Важно е да приемате храна, богата на фибри, сложни въглехидрати, полезни протеини, мононенаситени мастни киселини, здравословни мазнини. Разнообразието в хранителните вещества е ключово. Изключете всички рафинирани захари, преработени и готови храни. Те са вредни във всеки един аспект и обикновено причиняват резки скокове в кръвната захар и понижена чувствителност към инсулина.

Намалете драстичните нива на стрес
Важно е да осъзнаете колкото се може по-скоро дали сте прекрачили границата на допустимия стрес или не. Тялото има своите сигнали, когато този момент е настъпил. То обаче може да започне да се руши още преди това.

Предиабетът и диабетът са състояния, които се влияят изключително от наличието на стрес. Ето защо е важно да направите и невъзможното, за да го намалите до минимум, доколкото е възможно.

Това се постига най-лесно с физически тренировки. Упражненията, йогата, физическите активности на открито, дори обикновените разходки в парка и планината правят чудеса. Те намаляват нивата на стрес в организма, потискат секрецията на кортизол и преобръщат на 180 градуса процеса на предиабет.

Не спирайте да се движите
От жизнено значение е да поддържате физическата си активност. За да запазите положителния ефект, който сте постигнали до момента е важно да не спирате. Колкото повече време прекарвате в седнало или инертно положение, толкова повече рискът от диабет се покачва и опасността се възвръща.
30-минутни упражнения на ден са от значение за овладяване на предиабета. Те ще повлияят добре и на настроението ви, на килограмите ви, на енергийните нива, които в тези случаи често спадат.

Ако се налага взимайте лекарства
След консултация с лекар, която задължително трябва да направите, може да се наложи да взимате и лекарства. Спазвайте указанията на вашия лекар за по-добри резултати. Ако не успеете да овладеете предиабета със гореспоменатите съвети, пиенето на лекарства вероятно ще бъде преустановено след постигане на ефекта.

От вас се иска само да поддържате новото темпо и така ще оставите предиабета в историята. /az-jenata.bg