Намалете количеството захар, което приемат децата през студените месеци, съветват американски учени. Екип от Калифорнийския университет е доказал, че консумирането на сладко не само оказва негативно влияние върху килограмите на малчуганите, но също така и върху имунитета им.

Резултатите от опитите са публикувани в списание Obesity. Американските специалисти са лишили от захар за десет дни деца, страдащи от затлъстяване. 43-те изследвани са се оплаквали от непрекъснати инфекции на дихателните пътища, грипни състояния и стомашни проблеми. След подлагане на десетдневна диета без захар при всеки от тях е установено значително подобряване на здравословните показатели – стимулира се общото състояние, децата се чувстват по-бодри и изпълнени с тонус, не страдат от безсъние, не се разболяват толкова често, не страдат от дихателни инфекции и не се оплакват от стомашни проблеми.

Вредна като алкохол

Ръководителят на екипа е д-р Робърт Лъстинг, който от 16 години се е посветил на изследване на вредата от захарта при подрастващите, я сравнява с отрова, подобна на етанола. Той съветва родителите както не биха давали на децата си алкохол, така да не им дават и захар.
Специалистът подчертава, че за опита са избрали, вместо да дават завишени количества захар на здрави деца, за да видят дали ще се разболяват по-често, да ограничат приема й при вече болнави и да наблюдават за положителни резултати.

Без сладко по време на епидемии

Затова американските специалисти са категорични, че е най-добре да се ограничава максимално захарта при децата и подрастващите. Според Световната здравна организация оптималният прием на захар е 5-10 процента от дневния калориен прием. Разбира се, трудно е да се ограничават децата изцяло от сладко, но екипът препоръчва по време на грипни епидемии, при застудяване на времето или между два сезона задължително да се следва минидиета поне десет дни без захар.

Едно наум за подсладителите

Това обаче не означава щедро да давате на детето си продукти с подсладители. Те също крият много рискове за здравето. Специалисти изтъкват, че захаринът например, масово използван в множество продукти дори за диабетици, през последните години е доказано, че не се усвоява от организма и може да доведе до метаболитни проблеми.

Друга много опасна съставка за подрастващите е аспартамът, който се съдържа в бонбони, шоколади, бисквити, кексчета, кроасани, дъвки, подсладено кисело мляко, бързи закуски, близалки, газирани напитки, дори в натурални сокове в кутии. Съществува съмнение, че аспартамът може да доведе до главоболие, загуба на паметта, невъзможност за съсредоточаване, замаяност, гадене, безсъние, проблеми със зрението, диабет, алергии.

Сред подсладителите опасни за деца е и цикламатът, за който учени алармират, че при свръхконсумация води до метаболитни проблеми, свръхтегло и бъбречни и чернодробни увреждания. /mila.bg