Сърцето е жизненоважен орган в тялото. Без него животът е невъзможен. Ето защо е важно да правим всичко възможно да предотвратим заболяванията на сърцето. Има някои прости здравословни практики, които можете да правите всеки ден за здраво сърце. Кои са те?

7 часа сутринта – малко релакс

Събудете се рано, но не ставайте веднага да вършите задачите си. Избягвайте скачането от сън и втурването директно за работа. Вместо това си създайте уют. Дръпнете завесите, за да влезе дневна светлина. Направете си уханно кафе или чай. Дайте възможност на организма си бавно да встъпи в ритъма на деня.
Направете малко йога или обикновени упражнения. Така ще дадете тласък на мускулите и сърцето си да заработят ритмично.

9 часа сутринта – махнете излишните бележки от бюрото си

Внесете малко повече подреденост на работното място. Изчистете излишното и дайте възможност на добрата енергия да протече през тялото ви. Направете си подходяща междинна закуска от плодове, ядки или кисело мляко. Така ще намалите стреса. Сърцето ви ще ви е благодарно.

12 часа на обяд – излезте навън

Не яжте на бюрото си. Сърцето ви ще ви е благодарно, ако избягвате тлъстите сандвичи и вместо това се поразтъпчете, излезете навън и хапнете полезна салата. Заседяването на бюрото и най-вече яденето в това положение носи множество скрити вреди за сърцето.

15 часа следобед – изправете се

Много хора забравят следобедното раздвижване като се улисват в множеството ангажименти. Заседяването на бюрото е крайно опасно за сърцето и кръвоносната система. Ако не се сещате какво можете да направите, не ви се ходи до тоалетната или не сте жадни, просто слезте по стълбите и отново се качете до офиса си. Дори това малко упражнение има големи ползи за сърцето.


18 часа вечерта – направете вечерята пикантна

Лютите подправки имат противовъзпалителен ефект. Те са полезни за сърцето и допринасят за неговото здраве, както и за превенцията на различни сърдечносъдови заболявания. Чесън, червени люти чушки, джинджифил, канела, куркума – всички тези пикантни подправки понижават кръвното налягане, намаляват холестерола, снижават нивата на кръвната захар и балансират сърдечния ритъм. Антиоксидантите в тях се борят с пагубните възпалителни процеси, вредящи на сърцето.

22 часа вечерта – време за сън

Ако искате сърцето ви да е здраво, дайте му време за почивка. Лягайте си рано, за да сте бодри на сутринта. Рутината за сън е от съществено значение за сърдечното здраве. Това показват редица изследвания по темата. Според учените, ранното лягане и то по едно и също време намалява натрупването на плаки по съдовете и възпрепятства възпалителни процеси, нарушаващи функционалността на стените на кръвоносните съдове./az-jenata.bg