Знаете ли какво е скорбут? Заболяване, което се развива при недостиг на витамин С. Ако не се лекува, то е фатално.

Обикновено скорбутът се свързва с дългите пътувания на моряците, предприемани по време на големите географски открития.

Оказва се обаче, че и в 21 век не можем да забравим за него.

Австралийски лекари са открили, че пациенти, чиито рани не зарастват дълго и диетата им се състои предимно от продукти от веригите за бързо хранене, страдат от сериозен недостиг на витамин С заради липсата на плодове и зеленчуци в менюто им.

Именно това предизвиква заболяването, което се характеризира с кървене и подуване на венците, трудно зарастващи рани и в крайна сметка – смърт.

Смята се, че ако човек не приема витамин С повече от 80 дни, започват да се появяват първите симптоми на скорбут.

Причината голяма част от съвременните хора да страдат от липсата на полезното вещество е не само недостатъчното количество плодове и зеленчуци, които приемат, но и дългата термична обработка, на която подлагаме храната си.

Известно е, че аскорбиновата киселина – другото име на този витамин, се окислява бързо, дори и на стайна температура. Съответно при термична обработка той се губи почти напълно.

Храните намаляват съдържанието си на витамин С и при замразяване, както и при по-дълго съхранение.

Човешкият организъм не може сам да синтезира този витамин и е от жизнено значение той да бъде приеман чрез храната. Все още се спори каква е точната препоръчителна дневна доза, но повечето учени се обединяват около 60 мг за възрастен.

Най-богатата на витамин С храна са шипките – те съдържат 1250 мг на 100 гр. За сравнение, цитрусовите плодове съдържат едва 50 мг на 100 гр. /profit.bg