Това са няколко добри новини: всичко, което трябва да направите, за да бъдете здрави, когато навън е студено, е да се откажете от няколко вредни навика. Ако го направите, вие може да избегнете болестта, като заедно с това се насладите на студеното време, колкото ви душа иска.

1. Не използвайте капки за нос, преди да излезете навън.
Студената среда прави вашите носни проходи да стават по-тесни. Ако им предоставите малко "помощ" под формата на капки за нос, лигавиците няма да могат да ви защитят срещу микроорганизмите или да затоплят студения въздух, който вдишвате. Най-добре е просто да издухате носа си, преди да излезете навън.

2. Не дишайте през устата, след като излезете навън.
Когато дишате през устата, вие не може да затоплите въздуха и да го овлажните. Това увеличава възможността за поява на ангина. За да предотвратите състоянието, трябва само да дишате през носа, бавно и дълбоко.

3. Не покривайте носа и устата си с шал.
Когато времето е студено, ние вдишваме водни изпарения, които при издишване могат да се превърнат в лед, ако попаднат върху повърхността на шала или палтото. Въздухът, който след това преминава през вашето защитно покритие, е много по-студен, отколкото би бил без тази бариера. Това може да доведе до ангина, бронхит или раздразнена кожа. Ако наистина искате да покриете лицето си, не покривайте носа.

4. Не тичайте към дома, когато треперите.
При първи признаци на измръзване е добре да отидете някъде, където е топло (като магазин или кафене) и да останете там в продължение на няколко минути, за да се сгреете и да си поемете дъх. След това продължете по пътя си, но не забързвайте крачката, ако усещате студ.

5. Не носете плътно прилепнали дрехи и обувки.
Прекалено тесните дрехи и обувки гарантирано ще ви накарат да измръзнете по-бързо в студеното време. Ако изберете елементи, които са по-свободни, въздухът между слоевете може да ви помогне да поддържате тялото си топло.

6. Не пийте горещи напитки 30 минути, преди да излезете навън.
Горещият чай насърчава кръвообращението и подобрява защитните механизми на организма. Освен това той помага за разширяване на кръвоносните съдове. Това означава, че когато излизате навън в студено време, вие започвате да губите телесна топлина много бързо. Ако имате нужда от питие, по-добре си вземете чаша вода или нещо топло, но не и горещо.

7. Не гладувайте, когато навън е студено.
За да може тялото ни да произведе топлина, ние имаме нужда от енергия. В противен случай ще измръзнем много бързо. Ето защо трябва да ядете веднага, след като усетите чувство на глад. Или поне трябва да приемете закуска и чаша топъл чай някъде, където има отопление.

8. Не нанасяйте крем, преди да излезете навън.
Водата в кожата започва да се изпарява в първите 30-40 минути след нанасяне на крем. В студени условия това води до охлаждане и увреждане на кожата. Така че, е препоръчително да не излизате на открито в продължение на 30 минути, след нанасяне на крем или да избягвате употребата на продукти на водна основа.

9. Не се сгрявайте с алкохол, когато излезете навън.
Вие може да почувствате топлина само 30-40 минути след консумация на алкохол. След този момент, тялото ви ще започне да се охлажда много бързо. Нещо повече, мозъкът ви може да реагира неадекватно на тази опасност, като "пропусне" да изпрати сигнал, че ви става все по-студено. По-добре пийте само у дома.

Източник: zajenata.bg