Това, което го прави толкова специален е, че спомага за бързото възстановяване на имунната система, богат източник е на витамини от групата В, желязо, мед, фосфор, цинк, натрий и други. Неговото хранително съдържание е с до 4 пъти по-голямо от обикновения мед. Освен за облекчаване на болките в гърлото и кашлицата, вижте за какво е полезен още.

При стомашни проблеми
Проблеми с полезните бактерии в тънките черва, недостиг на солна киселина в стомашния сок, киселинен рефлукс, са едни от най-често срещаните стомашни неразположения. Медът от манука е чудесно естествено лекарство в онези моменти, в които стомахът ви не функционира както трябва.

Една-две лъжички от него ще ви помогнат да намалите рефлукса и да балансирате храносмилателната система, както и да намалите риска от появата на стомашни и чревни дисбаланси.

Акне и екзема
Медът от манука е много полезен за кожата и се препоръчва на страдащи от екзема или акне, тъй като има доказани антимикробни и лечебни свойства. Върху почистена кожа нанесете малко количество от меда и оставете да действа за 10 минути. След това изплакнете с хладка вода. Правете тази грижа всеки ден или през ден, до постигане на желаните резултати.

Спокоен сън
Ако страдате от нарушения в съня или искате всяка нощ да спите пълноценно, хапвайте мед от манука. Благодарение на него тялото започва да освобождава гликоген, който е необходим за основните функции на тялото по време на сън.
Чаша мляко с мед от манука пък ще допринесе за отделянето на мелатонин, който ни е необходим, за да спим добре.

За здрави зъби
Според изследвания, редовната консумация на мед от манука може да има помощно лечебно действие при дентални проблеми, като възпаление на венците и пародонтоза. Благодарение на отличните си антимикробни свойства, медът намалява с до 35% образуването на плака.

Също така съдържащите се в него хранителни вещества като калций, цинк и фосфор, са от ключово значение за поддържането на здравето на устната кухина. Ако имате проблеми с венците, хапвайте мед от манука или масажирайте с него засегнатите места.

Заздравява кожата
Медът от манука може да спомогне и за подобряване състоянието на кожата. При леки изгаряния, повърхностни рани, нанесен върху кожата, медът облекчава болката, ускорява заздравяването ?, намалява риска от появата на белези (или ако има такива, то те по-бързо ще преминат), както и намалява риска от възпаления.

Тъй като е богат на антиоксиданти и има анти-бактериални и противовъзпалителни действия, медът от манука доказано намалява риска от инфекции при пациенти страдащи от венозни язви.

Той се добива в Нова Зеландия. У нас, мед от манука може да бъде намерен в онлайн и физически магазини за биопродукти

/az-jenata.bg