Има една приказка, която знаят възрастните хора, които сами отглеждат храната си - яжте мед, орехи и яйца и ще пращите от сила и здраве!

Американски изследователи откриха още нещо люпбопитно за орехите. Ако у дома Ви чака намусен тийнейджър, дайте му орехи, съветват те.

Авторите на проучването от университета на Ню Мексико твърдят, че шепа ядки, дори включени в състава на торти и сладкиши, може да подобри насторението на подрастващите.

Изследването е обхванало 64 студенти на възраст между 18 и 25 години. Специалистите са установили, че орехите подобряват настроението предимно на на младите мъже. Защо ядките не действат по същия начин на девойките и младите жени за изследователите остава загадка.

Орехите преди са възхвалявани като суперхрана за предпазване от рак, сърдечносъдови болести, тромбове и гадене при бременност заради богатото съдържание на омега-3 мастни киселини.

Според авторите на настоящото изследване, освен че е супер здравословна, ореховата ядка действат благоприятно върху настроението.

Това се случва благодарение на съдържащите се в тях витамини, сред които витамин Е, и мелатонин - хормон с роля в регулирането на биологичния часовник.