Рициновото масло притежава антивъзпалителни и антиоксидантни свойства, което се ползва от векове за терапевтични и медицински ползи.
Неговите бенефити са в широк диапазон и се смята, че се дължат на високата концентрация на ненаситените мастни киселини. Въпреки че има доста неприятен вкус,то се използва много в козметиката, сапуните, материите, лекарствата, масажните масла.

Макар и на прима виста да го свързваме с проблеми с констипацията, рициновото масло засилва имунната система. Използва се и при косопад, при артрит и ревматизъм, проблеми с храносмилането, менструални оплаквания, мигрени, акне, изгаряне от слънце, тения, кожни абразиви, възпаления.

Употреба на рициновото масло

От него става идеално масажно олио при пациенти с артрит, при възпалени нерви и при напрегнати мускули.

Натопете тампонче в рициново масло и го сложете върху възпалената става. Покрийте с фолио. Сложете бутилка с топла вода върух тампончето. Правете това по 45 мин на ден, докато трае неразположението.

Лекарство против запек

Проучванията показват, че рициновото масло е мощен слабително. Една чаена лъжица от него рано сутрин ще свърши чудеса за вашето изхождане. Може да го смесите с портокалов сок, сок от червени боровинки, от сини сливи или със сок от джинджифил, за да туширате неприятния му вкус, без това да влияе на слабителните му качества. Но не го приемайте повече от 3 дни.

Кожни проблеми

Помага при слънчево изгаряне, драскотини, акне, суха кожа, брадавици, циреи, стрии, старчески петна и хронично възпалена и сърбяща кожа.
Натопете тампонче с рициново масло и нанесете върху проблемния участък сутрин и преди лягане. При по-големи участъци напоете по-голямо парче плат и увийте с фолио. Оставете компреса през нощта.

При упорите гъбични инфекции на кожата или краката, накиснете засегнатия участък в английска сол за 10-15 мин, за да се омекоти и дезинфекцира кожата, преди да нанесете рициновото масло. Това помага и за по-бързото заздравяване.

Какви са страничните ефекти

Бременните и жени, които кърмят, както и хората със стомашни болки и оплаквания в областта на апендикса, да не приемат рициново масло без изричното разрешение на личния си лекар.
Нормалната дневна доза е 1/2 или 1 ч.л. Предозирането води до диария, повръщане, стомашна болка, спазми и гадене. /mila.bg