Всеки от нас си е задавал въпроса: „Водя ли достатъчно здравословен начин на живот?”. Отражението в огледалото и числата на кантара обаче не винаги са категоричен отговор. Затова, в Националната седмица за борба със затлъстяването (23-ти – 29-ти ноември), от Медицинска лаборатория „ЛИНА” дават съвет кои са най-подходящите изследвания, показващи храним ли се здравословно. Те са комбинирани в няколко диагностични пакета. Първият е за мастна обмяна и включва измерване нивата на триглицеридите и различните видове холестерол. От „ЛИНА” препоръчват и пакет метаболитен скрининг, в който са добавени още ензимите на черния дроб – АСАТ, АЛАТ, както и кръвна захар. За спортуващите активно и приемащите хранителни добавки - най-подходящи са фитнес старт и фитнест старт - разширен. Всички диагностични пакети спестяват време и средства, защото са на по-ниски цени, отколкото, ако всяко от изследванията в тях се прави отделно. А на база на резултатите - диетолозите могат да да определят консумацията на кои от храните да се избягва или намали.

В последните десетилетия наднорменото тегло и затлъстяването са проблем, който засяга все повече хора. Само в България с наднормено тегло са около два милиона души, а един милион страдат от затлъстяване. За съжаление все по-често тези проблеми засягат и децата. Затова правилната диета, съчетана с периодични профилактични изследвания, е един от начините за справяне със затлъстяването.

В редки случаи проблемът с излишните килограми може да се дължи и на непоносимост към определени храни.

„Хранителнита непоносимост може да предизвика безконтролно производство на инсулин. При нея нивото на кръвната захар се повишава, в кръвните клетки се натрупват мастни киселини, а накрая се превръщат в мастни клетки. Повишеното съдържание на захар в кръвта води и до засилено отделяне на инсулин от панкреаса. Ето защо мазнината, която се пази като резерв в мастните клетки, не може да бъде изгорена от организма. Така тялото не може да освободи достатъчно енергия и автоматично пожелава нова мазнина. Това от своя страна води до остър глад и предизвиква непрекъснато трупане на килограми”, обяснява д-р Марта Райкова.

Запознати с проблема, в Медицинска лаборатория „ЛИНА” от години извършват тест за непоносимост към храни. Той включва различни комбинации от риби, морски дарове, зеленчуци, както и 46 отделни позиции, сред които яйца, пилешко, свинско месо и още много други. Подробна информация за него и останалите изследвания, може да бъде открита на сайта на лабораторията: lina-bg.com.