Според прогнозите на учените само след 10 години голяма част от антибиотиците ще станат безполезни. Причината е, че микроорганизмите постоянно еволюират и стават все по-устойчиво към антибиотичните препарати. Постепенната загуба на ефективност се свързва и с факта, че много лекари предписват антибиотици, без пациентите да имат належаща нужда от тях. Така бактериите получават допълнителна възможност да се адаптират към действието им. По думите на британския професор Джеръми Фарър, цитиран от Daily Mail, когато обикновена простуда се лекува с антибиотици, няма нищо удивително, че с времето незначителните бактериални инфекции може да станат смъртоносно опасни.

Антибиотиците са едно от най-важните изобретения на медицината на XX век, тъй като са й помогнали да се справи с болести, които по-рано са се смятали за неизлечими. Тези препарати обаче трябва да се приемат само по лекарско предписание, тъй като никак не са безобидни и водят до нарушаване на микрофлората на стомаха и на устната кухина. Разбира се, безспорно е, че има случи, в които антибиотиците са задължителни и отказът от тях е опасен. Но в останалите случаи синтетичните антибиотици може да се заменят с натурални, които не отслабват, а напротив, укрепват защитните сили на организма и освен това не оказват разрушително влияние върху микрофлората. В природата има много растения и продукти с антибактериални и противовъзпалителни свойства. Най-хубавото е, че те може да се използват както за лечение (включително и съпътстващо към синтетичните лекарства), така и за профилактика. А както знаем, профилактиката е много по-приятна, евтина и ефикасна от терапията, след като вече е налице болест.

Чесън. Най-известният и мощен природен антибиотик. Бори се успешно както с бактериите, така и с вирусите и паразитите. Помага при лечение на кашлица, простудни заболявания, понижава кръвното налягане, забавя растежа на раковите клетки, разрушава бактериите от рода Campylobacter, които причиняват отравяне. През Първата и Втората световна война чесънът се е използвал в руските и английските армии вместо пеницилин. С чеснов разтвор са дезинфекцирали рани. Днес са доказани антибактериалните свойства на чесъна срещу 23 бактерии, сред които стафилококи, салмонела, коремен тиф и др. Ефективно се бори и с Helicobacter Pylori, която е една от причините за възникване на стомашна язва.

Лук. Той е един от най-добрите помощници в борбата срещу настинки, а вдъхването на аромата му спомага за пречистване на дихателните пътища. Лукът може да се прима както вътрешно, така и външно. Справя се идеално с патогенните организми, нормализира стомашната микрофлора, предотвратява развитието на гнилостни процеси в стомаха и помага чудесно при хрема.

Хрян. Този корен съдържа в състава си лизоцим – вещество, което разрушава клетъчната стена на бактериите и премахва инфекциите. Освен това в хряна се съдържа още едно специфично вещество – бензилизотиоцианат – мек природен антибиотик, ефективен срещу бактериите, които причиняват възпаления на бъбреците и пикочните пътища.

Ряпа. Черната ряпа разрушава клетките на бактериите, а сокът й помага за по-бързо заздравяване на рани и язви. Настъргана ряпа с мед е едно от най-добрите средства против кашлица, тъй като има бактерициден ефект. Ряпата е отличен помощник в борбата с инфекциите. Полезна е при ангина, грип, бронхит и простудни заболявания. /сп. Рецепти за здраве