Есенно-зимният сезон е истински стрес за организма: малко слънце, лошо настроение, постоянна сънливост. От тази психологическа настройка страда не само работният ни режим, но и здравето. Няколко правила ще ви помогнат да се застраховате от типичните за сезона настинки и грипове.


Пренастройване на дневния режим
През есента и зимата се стъмва по-рано, а светлата част на деня се съкращава до критичния минимум. Затова не намалявайте и без това оскъдното количество дневна светлина, което ни дава природата. Лягайте си не по-късно от 23 часа и ставайте рано, дори и в случаите, когато имате възможност да се излежавате до обяд. Желателно е поне веднъж дневно да отделяте по 1 час за пасивен отдих или за занятия, които са ви приятни – творческо хоби, четене, ритуали за разкрасяване. Посветете се на себе си и оставете светът да върви и без вашето участие. Това ще ви помогне да се отнасяте с повече търпение към хладното време, липсата на слънце и раздразнението.


Витаминна бомба
Авитаминозата е често срещан проблем не само през пролетта, но и през есента и зимата. Витамин D, който обичайно си набавяме от слънчевата светлина, участва в обменните процеси, в регенерацията на клетките и синтеза на някои хормони, включително и на тези, които отговарят за настроението ни. Наблегнете на продуктите, в които се съдържа това вещество, включвайки в менюто си мазна морска риба, хайвер, масло, сирене, сметана, извара, яйца.
4 съвета за хладния сезон

1. Не си отказвайте кулинарни удоволствия. Ако ви се прииска парче шоколад или месо – значи ви е нужен допълнителен източник на енергия.

2. Не си стойте вкъщи. Разходките дори и при студено и дъждовно време (разбира се, когато сте подходящо облечени) са много по-полезни от недостига на свеж въздух.

3. Направете си график за есенно-зимния сезон, в който предвидете време за активна и за пасивна почивка. По този начин ще се предпазите от преумора, която през зимата ни поразява по-лесно, отколкото през останалите сезони.


4. Още от септември започнете активно да калявате тялото си, яжте мед, правете си ароматерапия с етерични масла (розово, евкалипт, мирта). /mila.bg