Не само листата окапват и пожълтяват настъпи ли есента. Този сезон властва най-силно върху белодробната система, която доминира кожата, дишането, кръвообращението, имунитета и чувството за меланхолия.

Дойде ли третият сезон гледаме да запасим килерите със зимнина, но от специална грижа има нужда и организма ни.
Подходящата храна осигурява на тялото това, което му е нужно при прехода ни от лятото към по-студената част от годината. Сухото време обикновено ни сдобива с драскащо гърло, раздразнен нос, олющени устни, груба кожа, загуба на коса и твърди изпражнения.

„Стягащи” храни

За да произвеждаме повече телесни течности, които да носят лубрикиращ ефект на организма ни, се нуждаем от конкретни храни. Печурките, ядките и кълновете, тиквите, медът, соевото мляко и други млечни продукти са в комитета по посрещането на есента. Специалистите препоръчват да се ядат повече храни, които имат кисел вкус, но да намалим консумацията на пикантни блюда, в които се срещат лук, джинджифил и люти чушки.

Киселите храни като ябълките, грейпфрутите, ананаса и лимона имат стягащи свойства, което предотвратява загубата на телесни течности. Тялото има нужда от допълнителни флуиди, за да противодейства на сухата околна среда. Ако за закуска приготвяте овесена каша, а за вечеря супа, това със сигурност ще ви набави необходимото количество течности.

„Разхлабваща” вода

Колкото повече, толкова повече е принцип не само на Мечо Пух. Пиенето на достатъчно вода ще предпази кожата ви от изсъхване. Прибавете към нея и витамини и минерали, яжте повече плодове и зеленчуци. Приемайте богатите на протеин бобови растения.

Избягвайте зеления лук и чесъна. За да поддържаме в изправност белите си дробове и да хидратираме тялото, не е лошо да похапваме сусам, мед, плодове. Ако сутрин пиете солена вода, а преди да си легнете консумирате вода с мед, ще държите нещата под контрол. Това е чудесно средство против запек.

По време на есента е добре да ядем редовно, за да поддържаме в добра кондиция функцията на стомашно-чревния тракт и да избягваме умората. /mila.bg