Да страдаш от камъни в бъбреците е може би едно от най-болезнените състояния, през които човек може да премине. Средно 10% от всички хора по света преживяват подобни кризи през живота си. Според статистиката мъжете са по-склонни да получат подобни образувания. Те ги описват като изключително болезнени, особено преминаването им през уретера, пише az-jenata.bg.
От какво се образуват бъбречните камъни?

Камъните в бъбреците се образуват най-често заради излишъци на калций в тялото, бъбречни заболявания, фамилна обремененост, подагра, хронични възпаления на червата, запушване на пикочните пътища.

Какви са симптомите на камъни в бъбреците?
В зависимост от това дали камъните са в бъбреците или са преминали в пикочните пътища, уретера или пикочния мехур, симптомите могат да варират:

-Червена или розова урина
-Повръщане и гадене
-Често уриниране
-Болки в долната част на корема и слабините
-Малко количество урина при уриниране
-Неприятна миризма в урината
-Болки при уриниране
-Силна прорязваща болка в долната част на тялото

С какви естествени методи можем да си помогнем при камъни в бъбреците?

Ябълков оцет
Киселината в ябълковия оцет има свойството да разбива и премахва камъните, стига да не са толкова големи и масивни. Пийте всеки ден по 2 супени лъжици ябълков оцет превантивно, за да не се образуват нови камъни, ако сте склонни към този проблем.

Сок от нар
Нарът е един от най-полезните плодове. Той е много ефикасен и при бъбречни проблеми. Освен че повлиява положително вече съществуващите камъни, сокът от нар е много полезен и в превенцията на подобен проблем.

Вода
Пиенето на големи количества вода е много добро решение при проблеми с бъбреците. Тя помага за филтрирането на токсините и отстраняването на различни натрупвания в организма. Добрата хидратация помага за по-лесното разграждане на камъните и изхвърлянето им през урината. Пийте повече от 2 литра на ден, за да прочистите пикочните пътища.

Вода с лимон
Ако причината за образуването на камъни в бъбреците е повишено количество калций в организма, то тогава водата с лимон е много добро решение на проблема. Лимонената киселина има свойството да разгражда калция и да спомага за неговата по-бърза и качествена абсорбция от организма. Това предотвратява натрупването му и образуването на камъни.

Чай от коприва
Копривата действа диуретично и има антибактериални свойства. Това допринася за изхвърляне на токсините и прочистване на минералните натрупвания в бъбреците.

Босилек
Босилекът и по-точно чаят от босилек има силен ефект срещу камъни в бъбреците. Добре е да се пият по 1-2 чаши на ден от тази отвара за по-добър ефект.