Ежедневието на голяма част от хората преминава пред компютъра и от това най-много страдат очите. Вижте няколко полезни съвета как да предпазите очите от компютъра?

1. Мигайте

Всеки път, когато движите клепачите, те покриват очната ябълка с естествени „сълзи“. Това пречи на очите да изсъхнат, което би могло да доведе до зачервяване или изсушаване. Друг вариант е да използвате изкуствени сълзи, но ви съветваме това да се случи след консултация с офталмолог.

2. Спазвайте правилото 20-20-20

Това означава, че на всеки 20 минути трябва да правите почивка и в продължение на 20 секунди и да опитвате да фокусирате обект на около20 метра разстояние от вас. Така ще „тренирате“ очите си да фокусират както на близки, така и на далечни разстояния.

3. Добра светлина

За да не се увредят допълнително очите ви, докато сте пред компютъра, уверете се, че помещението е добре осветено. Разбира се идеалният вариант е естесвената светлина, и то трябва да бъде отляво или отдясно, а не отзад или отпред.

Как да предпазим очите от компютъра? - 6 съвета

4. Мониторът на компютъра в цифри

Центърът на монитора на компютъра ви трябва да е на около 10-15 см под нивото на очите ви. Разстоянието от очите до монитора трябва да е 60-70 см.

5. Носете очила, които пазят очите ви от компютъра

Тя трябва да са предписани от офталмолог след преглед и да имат стъкла, които намаляват напрежението на очите от гледането на монитора.

6. Посещавайте офталмолог веднъж годишно

Така ще проверявате дали няма промяна в диоптъра ви и дали нямате нужда от смяна на стъклата. Имате нужда от подобен преглед и ако рязко сте започнали да прекарвате повече време пред компютъра. Често появяващите се главоболия, парене в очите и зачервяване също са сигнал, че трябва да посетите очен лекар.