Осигуряването на правилна храна в етапа от развитие на всяко дете е от съществено значение за стимулиране на неговите когнитивни функции. Едни от начините за подобряване на здравето на мозъка са извънкласните дейности. Този орган се нуждае от подходящи хранителни вещества, за да може да функционира правилно. Представяме ви няколко храни, които допринасят за благосъстоянието на мозъка.
Кисело мляко
Киселото мляко помага за подобряване на концентрацията при децата. Този продукт може да се приема на закуска и да бъде комбиниран с овесени ядки и боровинки.
Яйца

Яйцата съдържат високи нива на холин, вещество, което играе важна роля за развитието на стволовите клетки и паметта. Така мозъкът пази информация за по-дълго време. Ако добавите яйца към ежедневната закука, вашите деца не само ще бъдат сити, но и пълни с енергия.
Зеленчуци
Зеленчуците, като къдраво зеле и спанак, са много полезни за здравето на мозъка при децата. Тяхната ефективност за превенция на деменцията е доказана с течение на времето. Зеленчуците са богати на основни хранителни вещества и антиоксиданти, които могат да допринесат за растежа на мозъчни клетки.
Прясно мляко

Обезмасленото прясно мляко е богато на витамин D, протеин и фосфор. Калцият е от съществено значение, тъй като допринася за производството на инсулин. Непоносимостта към лактоза обаче може да бъде проблем за някои деца, затова преди да дадете напитката на малчугана, е необходимо да се консултирате с лекар или педиатър.
Рибни продукти
Това са други специални храни, които трябва да бъдат добавени към ежедневното меню на децата, тъй като те съдържат Омега-3 мастни киселини и протеини.

Източник: Фармар.бг