На 25 август 2016 г., четвъртък, в Община Руен ще гостува Националната кампания „Право на зрение“. Кампанията цели да повиши информираността за най-често срещаните очни заболявания – катаракта (очно перде) и глаукома, както и да осигури достъп до специалист – офталмолог в малки населени места. Тя се организира от Институт за здравно образование и Националната пациентска организация, с подкрепата на сдружение „Пациентска организация „Глаукома“ и Националната глаукомна асоциация.
В кампанията участват офталмолози и офталмохирурзи от цялата страна.
В Руен Националната кампания гостува със съдействието на Община Руен и Очно отделение на УМБАЛ Бургас.
В рамките на кампанията е предвидена информационна беседа и възможност за безплатен скрининг за присъстващите. Кампанията е насочена към хората над 50-годишна възраст, тъй като те попадат в рисковата група за двете заболявания. Медицинският специалист, който ще изнесе беседа в Руен, е д-р Румен Мутавчиев, офталмолог, началник на Очно отделение в УМБАЛ Бургас.
Датата, часът и мястото на информационната среща-беседа са: 25 август 2016 г., четвъртък, 16 ч. с. Руен, Ритуална зала.
През есента предстоят срещи по програмата и в други общини от Бургаска област.

НАЦИОНАЛНА КАМПАНИЯ „ПРАВО НА ЗРЕНИЕ“
Целта на кампанията е предотвратяване на слепотата чрез информираност на пациентите и навременни прегледи. Тя е фокусирана върху двете най-значими очни заболявания – глаукома и катаракта. Те са най-честата причина за слепота в света. И докато при катарактата зрението може да се възстанови, при глаукомата загубата му е необратима.
Кампанията е насочена към хората около и над 50-годишна възраст, тъй като те попадат в рисковата група за развитие на двете заболявания. Името й идва от Глобалната програма за предотвратяване на слепотата на СЗО, наречена „Право на зрение 2020“. Програмата е приета през 1999 г. и препоръчва на всички правителства да създадат свои програми за борба със слепотата и лечимите зрителни аномалии.
По данни на СЗО в целия свят има 37 милиони слепи и 161 милиона души с влошено зрение. На всеки пет секунди в света ослепява по един възрастен човек, а всяка минута – едно дете. ¾ от тези случаи са лечими или предотвратими. По данни наСЗО, ако не се вземат мерки, към 2020 г. числото на слепите в света ще се удвои и ще достигне до 75 милиона души. Медиците бият тревога – ако допреди години възрастовият праг на катарактата бяха 60 години, сега той е паднал до 40 г. В програма „Право на зрение 2020“ членуват международни браншови офталмолозични съюзи, пациентски и лекарски организации, НПО. Те организират семинари, тренинги, информационни кампании, безплатни скрининги и др.
У нас в рамките на програмата „Право на зрение 2020“ офталмолози от цяла България стартираха кампания „Не се страхувайте от катаракта“. Тя започна през 2011 г. с мащабни безплатни скрининги в различни градове, сред които София, Пловдив, Плевен, Варна, Бургас, Видин, Враца, Русе и др. През 2014 г. към инициативата на лекарите се присъедини Пациентска организация „Глаукома“ и насочи вниманието на обществото и към това социално значимо заболяване. През 2015 г. в Плевен, София, Пловдив, Хасково и др. бяха проведени информационни събития под наслов: „Не на глаукомата и катарактата“. През октомври 2015 г. в България кампанията промени името си на „Право на зрение“.