Общинските съветници в Бургас приеха промените в наредбата за субсидиране на спортните клубове след близо тричасови дебати. Докладната, поставена под номер 2 в дневния ред, разпали страстите на местните парламентаристи от всички политически сили. Ябълката на раздора се оказа предложението на за разделение при финансирането от общината на индивидуалните и колективни спортове. След най-различни предложения за промяна на съотношението в 60/40, 50/50 или друга разновидност. В крайна сметка бе прието предложението на съветник Калчо Белов от ГЕРБ разделението да бъде 70/30 в полза на колективните спортове.

Парите, които Общината отпуска на спортните клубове през тази година, са в размер на 1 000 000 лева.


”Наредбата, ако влезе днес, то до края на март ще можем вече разплащаме парите на клубовете. Мнението на администрацията е, че няма съвършени наредби и нищо не ни пречи, ако забележим, че има несправедливост, да направим изменения. Нека не я приемем като нещо, което ще остане за вечни времена", каза зам.-кметът по здравеопазване и спорт Лорис Мануелян. През 2007 година администрацията подпомагала 15 клуба, сега те били над 100. Освен това били обновени и спортните бази.

"Подобренията ни струваха средства и успяхме да изградим структура, която даде тласък на много клубове. Ние гледаме на спорта не само като престиж, но и като социална функция. Имаше необходимост от нова наредба. Процесът 70 на 30 е бил залаган години назад, което лесно може да се изчисли. Искаме правилно разпределение на подпомагането”, каза той.