В началото на 2016 година медицинска лаборатория „ЛИНА” предлага на своите пациенти възможност за основни профилактични изследвания на преференциални цени. През януари и февруари пълното изследване на кръв и урина, към което този път е включен и туморен маркер на дебелото черво CA 19-9, е на цена от 29 лева вместо стандартните 57 лева. През същия период проследяването на нивата на хормоните на щитовидната жлеза TSH и FT4 става за 16 лева вместо за 24 лева. Таксата за манипулация е 2 лева.

Пълното изследване на кръв и урина е едно от най-търсените както от пациентите, така и от лекарите, защото включва измерване на добрия и лошия холестерол, кръвна захар, чернодробни ензими и още над 20 показателя.

„ За да обърнем фокуса и към превенцията на онкологичните заболявания, чийто брой в последните години за съжаление се увеличава, този път сме включили и туморен маркер на дебелото черво CA 19-9. Той се използва при диференциалната диагностика и мониториране лечението на пациенти с карцином на панкреаса и колоректален карцином. Важно е да се отбележи, че повишени стойности на CA 19-9 се откриват и при дoброкачествени и възпалителни заболявания на храносмилателния тракт и черния дроб както и при кистозна фиброза. Затова резултатите от изследванията трябва да се консултират с насочващия лекар”, обясняват от медицинска лаборатория „ЛИНА”.

Пациентите в Бургас и региона проявяват голям интерес и към кампанията за скрининг на щитовидната жлеза, която лаборатория „ЛИНА” периодично организира. Нивата на тиреостимулиращия хормон (TSH) и свободната фракция на тироксин (FT4) са основни показатели за това дали функцията на щитовидната жлеза е нормална, повишена или понижена. Именно заради това периодичното им изследване е ключово за ранната диагностика.

При изследването се взима венозна кръв, като резултатите излизат същия ден и могат да бъдат проверени в сайта на лабораторията: www.lina-bg.com Препоръчително е пациентите да посещават лабораторията сутрин преди да са закусили и да са пили кафе или други напитки, съдържащи кофеин.

От началото на тази година медицинска лаборатория „ЛИНА” предлага и допълнителна услуга - резултати по куриер. Тя е безплатна за онези пациенти, които използват „Посещение в дома от лаборант“. Готовите резултати могат да бъдат изпратени на адреса на пациента при предварително заявено желание от негова страна. Посещението в дома от лаборант е в рамките на град Бургас и остава на непроменената цена от 10 лева. За останалите пациенти, които са посетили филиал на „ЛИНА”, но нямат достъп до интернет или възможност да се върнат отново за получаване на резултата, услугата „Резултати на адрес” е на цената от 5 лева. Към този момент тя е активна в рамките на град Бургас. Пациентите могат да изберат и услугата „Резултати по електронна поща”, която е на цена от 1.50 лева и при желание се заявява от пациента на регистратурата на лабораторията.