Хирурзи от Бургаската болница спасиха крака на мъж, прерязан с флекс

Д-р Светлозар Георгиев и д-р Лъчезар Томов (отляво надясно) до леглото на пациента Д-р Светлозар Георгиев и д-р Лъчезар Томов (отляво надясно) до леглото на пациента

Обновена на: 2013-09-04 10:13:28

Автор:
Още публикации на

1 снимки 1 снимки
6 коментари 6 коментари
разпечатай разпечатай

Етикети Етикети
МБАЛ-Бургас, Лъчезар Томов, Светлозар Георгиев, Ортопедия, Бургас


Смесен екип от хирурзи на Бургаската болница оперира 4 часа, за да спаси 24-годишния Владимир Георгиев от Средец, чийто крак е бил прерязан при трудова злополука с флекс.

 „Кракът беше почти ампутиран – всички мускули, нервът, който нервира долния крайник, и основната вена бяха прерязани. За да спасим крака, събрахме смесен екип от ортопеди, съдови хирурзи и неврохирурзи. Възстановихме нервите и мускулите и ревизирахме задколянната артерия, която за щастие се оказа здрава”, обясни началникът на Отделението по ортопедия и травматология – д-р Лъчезар Томов.

 „Тази артерия е основният съд, който кръвоснабдява долните крайници и ако беше пострадала, пациентът можеше да загине от кръвозагуба”, обясни началникът на Операционния блок – д-р Светлозар Георгиев. Двамата днес посетиха своя пациент, за да се уверят как протича възстановяването.

Инцидентът е станал миналия четвъртък на работното място на Владимир, в цех зад "Мосю Бриколаж" в Бургас. Сега момчето е с гипсова шина и се възстановява в Отделението по ортопедия, а до него непрестанно бди майка му Таня.

Владимир си спомня за трагичния ден, в който за малко да загуби живота си: „Рязах дърво и изведнъж дискът ми заби, изхвръкна и се заби зад коляното ми. Аз и колегите ми реагирахме по най-бързия начин – стегнахме крака с колан и фланелка, за да спрем кървенето. Момчетата ме докараха директно в МБАЛ-Бургас. Лекарите веднага ме поеха. Благодарен съм им, че съм жив”. Майката Таня също е признателна на хирурзите от МБАЛ-Бургас. „Бях на работа като ми се обадиха, веднага дойдох в болницата, Владимир вече беше в операционната. Всичко продължи близо 4 часа. Изпитах голямо напрежение, но лекарите направиха всичко -  благодаря им, че синът ми е жив и здрав”, каза щастливата майка.

Владимир и майка му Таня

Въпреки тежкия инцидент усмивката не слиза от лицето на Владимир, който се надява скоро да започне да ходи. „ Вече успявам да се повдигам, правя тренировки, всички тук много ми помагат и са много мили”, казва момчето. За да се възстанови напълно след време  Владимир ще трябва да се подложи и на реконструктивна операция на дълбоката венозна система.

 

Д-р Светлозар Георгиев и д-р Лъчезар Томов (отляво надясно) до леглото на пациента


Коментари

Burgasinfo не носи отговорност за съдържанието на коментарите, разположени от потребители под новините в новинарския сайт www.burgasinfo.com


Въведи двете думи от картинката по долу:

Добави коментар


Обектив

Звездите от най-популярната руска игра КВН изнасят шоу за първи път в България

Звездите от най-популярната руска игра КВН изнасят шоу за първи път в България

Звездите от най-популярната руска игра КВН (Клуб на веселите и находчивите) са избрали Бургас за първото си представление в България. Висшата лига на КВН ще разсмее  публиката на 22 юли, от 20:00 часа, в Летния театър на Бургас.  Ден по-късно (23 юли) КВН ще изнесе концерт и на стадиона в Поморие (до балнеохотела),  от  20:30 часа. Билетите са на цени от:  40, 50, 60 и 70 лева. Билети за концерта на КВН се продават на касите в: Бургас - на касата на Операта  и на Билетния център до Часовника ;  Поморие – централен  площад, Читалище „Просвета – 1888”, касата на стадиона в Поморие (до Гранд хотел Поморие);  Слънчев бряг – на централната алея (на 100 метра от х-л „Кубан”;  Свети Влас – информационен  център „Марина Диневи”, комплекс „Лазур” 1 (ресторант);  Созопол – ул. „Ропотамо” 10, х-л „Аквамарин”;  Царево  - ул. „Хан Аспарух” 26, офис „Шанс Тур”; Приморско – ул. „Лилия”  14, офис „Шанс Тур”. За повече информация: + 359 (876) 544 066; + 7 (917) 582 16 90.


Къде ще прекарате отпуската си?

Гласувай >>    Резултати >>

Новините по e-mail

Запишете се в нашият пощенски списък и получавайте новините от Бургас на вашият e-mail