Меко и кремообразно, с кадифена и приятно свежа консистенция, българското кисело мляко е любимо на малки и големи. И то не само в България. Киселото ни мляко е не просто вкусно, но е и много полезно за организма, ако се приема редовно.Причината е в двата вида микроорганизми - Streptococcus thermophilus и Lactobacillus bulgaricus.

Сигурно ще се запитате “След като е толкова полезно, отслабва ли се от него?”. Все повече диетолози препоръчват включването на кисело мляко в диетата. Причината е, че е по-лесносмилаемо от прясното мляко.

То е и изключително подходящо за хора, нуждаещи се от богати на калции диети.

По-долу ще обърнем специално внимание на ползите от българското мляко, както и на т.нар. “диета с кисело мляко” и как да я спазвате безопасно.


Източник на изобржението: freepik.com

За кого е подходящо?
В киселото мляко се съдържат само 3% лактоза, което означава, че може да се консумира от хора с лактозна непоносимост дори по няколко пъти на ден.

Що се отнася до протеиновата му стойност, киселото мляко съдържа същите протеини като банана. То може да се приема от хора с глутенова непоносимост, тъй като глутенът в него липсва.

Полезни свойства на киселото мляко
Ако сте на диета, киселото мляко е отличен съюзник в борбата с килограмите. То лесно може да бъде включено към нискокалорична диета и е идеално за закуска, тъй като насърчава правилния чревен транзит.

Закусването с кисело мляко помага за активиране на метаболизма, насърчава чувството за ситост и е в помощ на храносмилането. Успешно регулира и работата на червата.

За жените консумацията на кисело мляко е много ценна, защото укрепва естествената бактериална флора. Отличен източник е на калций и витамини, изключително полезни за бременни жени.

Диета с кисело мляко
Киселото мляко може да бъде много полезно при нискокалоричен режим на хранене. Диета само с него е прекалено стриктна и с нея трябва да се внимава. Добре е да го включите в такава, в която се приемат поне 1400 калории на ден.

Строгите диети с кисело мляко се изпълняват за 3 до 7 дни и са по-скоро пречистващи, като спомагат и за отслабване.

Нека ви представим една 3-дневна. В нея не са позволени подправки, а само сол и пипер. Можете да добавите и десерт в менюто си, който да е кисело мляко с плодове.

Първи ден

Закуска

  • Кисело мляко с ниска масленост с овесени ядки или мюсли без захар.

Обяд

  • Задушени зеленчуци с малко зехтин и купичка сварен ориз.

Вечеря

  • Салата от моркови, към която да добавите немазна шунка и обезмаслено кисело мляко.

Втори ден

Закуска

  • Краставица с кисело мляко. Можете да я рендосате и да я сложите в млякото.

Обяд

  • Запечено пуешко месо със зехтин, към което да добавите и гарнитура от домати, чушки, гъби и кисело мляко.

Вечеря

  • Кисело мляко с горски плодове.

Трети ден

Закуска

  • Сирене с ябълка и канела. Добавете и кисело мляко по желание.

Обяд

  • Филе от риба, краставица и кисело мляко.

Вечеря

  • 100 г паста с нарязани чушки. Към нея добавете и 1 сварено яйце с порция кисело мляко.

Киселото мляко, въведено в такъв тип диета, снабдява организма с допълнителни витамини, минерали и протеини.

Допълнителни съвети
Подлагането на диета понякога е трудно и храните невинаги са толкова ароматни. В диетата с кисело мляко например не се използват подправки при приготвянето на ястия. Целта е да не се натоварва храносмилателната система при обработката им.

Вземете под внимание, че обядът и вечерята са взаимозаменяеми, но винаги трябва да са придружени с кисело мляко. Ако следобед усетите глад, можете да хапнете кисело мляко със или без плодове.

Последно, но не и по важност е приемът на вода. Задължително трябва да пиете по минимум 2 л вода на ден. Това насърчава диурезата и изхвърлянето на токсини от тялото. Когато комбинирате течностите и с движение, дори просто разходка, ефектът е още по-добър.