Медицинска лаборатория „ЛИНА“ въведе нов анализ – „Панел чревни инфекции real-time PCR, който е изключително полезен в избора на правилно лечение. В една проба може да се открият вирусите, бактериите и паразитите, които са най-чести причинители на гастроентерит. Изследването се извършва от фецес чрез генетичен метод и се отличава с голяма прецизност. Друга характеристика на анализа е едновременното търсене на 13 патогена, разпределени в три групи:

Вируси: Rоtavirus, Adenоvirus, Astrоvirus, Nоrovirus, Sapоvirus

Бактерии: Campylоbacter, Salmоnella, Shigellа, Ентероинвазивни Escherichia coli (EIEC), Yersinia enterоcolitica

Паразити: Giаrdia lamblia, Cryptоsporidium, Entamоeba histolyticа

Кога се препоръчва?

Този панел е незаменим инструмент в диагностиката и проследяването на пациенти с чревни инфекции. Ето някои от основните симптоми и ситуации, при които е уместно да посетите лабораторията:

Диария. Наличие на три или повече редки или течни изхождания на ден. Може да се съпътства от гадене, повръщане, висока температура и болки в корема.

Патологични примеси. Установяване на кръв, слуз или гной в изпражненията.

Подозрение за епидемичен взрив. Когато случаите на чревни инфекции са повече от обичайното. Наличие на чревни инфекции в затворени колективи (например в училища, детски градини) или при пациенти в болници.

Припокриващи се симптоми. Чревните инфекции, причинени от вируси, често имат симптоми на гадене, повръщане и диария. Те обикновено се подобряват в рамките на 1-2 дни. Бактериалните чревни инфекции обичайно протичат с висока температура и диария. Кръвта в изпражненията може да бъде причинена от бактерии или паразити, но може да е свързана с по-сериозно заболяване. Затова винаги трябва да посетите лекар, ако забележите този притеснителен симптом.

Предимства на real-time PCR панела за чревни инфекции на лаборатория „ЛИНА

Широка гама от патогени. Открива 13 различни микроорганизми, причиняващи чревни инфекции, и предоставя важни насоки за лечение.

Точност. Анализът се основава на молекулярна техника, която се отличава с по-висока чувствителност и специфичност в сравнение с микроскопските, културелните и имунологичните методи.

Индивидуален подход. Бързото и коректно идентифициране на инфекциозния агент ще позволи на клиницистите да изберат подходящите антимикробни средства, ако са необходими, или да ги избегнат, ако не са показани.

Каква проба е необходима?

За да се получат точни и надеждни резултати, е необходимо пациентите да изпълнят следните указания! Пробата за изследване се събира от фецес в стерилен контейнер. Взема се материал от няколко участъка, включително и от такива със слуз. Избягват се участъци с кръв. Пробата не трябва да се замърсява с урина или вода. До 2 часа от вземането на материала транспортът е на стайна температура. Ако се налага по-дълго съхраняване на пробата, трябва да се постави в хладилник.

Резултатът е готов до 3 работни дни, като цената на изследването е 160 лв. Проби се вземат във всички самостоятелни лаборатории и манипулационни на „ЛИНА“ в областите: Бургас, Варна, Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Сливен и Ямбол.

Представеният real-time PCR панел на лаборатория „ЛИНА“ е демонстрация на най-съвременния подход в диагностиката на чревните инфекции. Изследването е пример за т. нар. „синдромно тестване“, което гарантира по-добра здравна грижа за отделния пациент и по-ефективeн контрол на заразните болести в обществото.