Защо депутатите не намериха време за законодателните промени, свързани с карантината на болни от Covid-19 и техни контактни, но пък отново пощадиха законово частните болници, които все така няма да купуват лекарства чрез обществени поръчки, въпреки че за целта НЗОК им предоставя публични финанси. Тези теми коментира пред БНР д-р Александър Симидчиев, депутат от ДБ и зам.-председател на парламентарната здравна комисия. Той обясни защо в НС не е паднала карантината за Covid-болните:

"Има технологично време между това да се внесе едно предложение, да мине през здравната комисия, Законът за здравето да бъде отворен, след което да може да мине през зала и да се приеме на второ четене. Това е един процес, който нормално за стандартен закон отнема около 2 месеца. В момента, имайки предвид, че сме в предизборна ситуация и силно е ограничена възможността за работа на парламента, това, което се получава, е, че се приемат закони, внесени преди 3-4 месеца и са маркирани като приоритетни, свързани със срокове".


"Отпадането на карантината е свързано с това Covid-19 да бъде дефинирано като особено опасна инфекция в Закона за здравето - това трябва да отпадне и то ще отпадне със сигурност при първото отваряне на Закона за здравето, заедно с други промени, които трябва да станат в същия закон", коментира още д-р Симидчиев.

По думите му проблемите в сектора са доста и те не могат да се ограничат само и единствено с Covid-19, но той ще стане много актуален сега. Навсякъде в Европа, както и у нас, броят на случаите нараства, подчерта той. Нарастват и случаите на грип и респираторен вирус. Според него тази година за първи път ще се наблюдава комбинация от трите инфекции.

Д-р Симидчиев смята, че нивата на скритата заболеваемост няма да са по-малки от преди: "Не по-малко от 2-3-ма недиагностицирани за всеки диагностициран, т.е. диагностицирани около 30%. Тези цифри, които имаме на дневна база, трябва да бъдат умножени по 3 или по 4, за да получим реалното ниво на инфектираност в нашата държава".

По думите му с ПСР могат да бъдат хванати новите варианти на Covid-19. При бързите тестове това може да не стане, добави той. Според него хората трябва да са с повишено внимание и когато имат симптоми, да се самоизолират.

По въпроса с лекарствата, д-р Симидчиев подчерта, че от ПП-ДБ са гласували за това да има обществени поръчки за всички болници. Според него условията трябва да бъдат еднакви за всички и да няма фаворизирани.

"Разликата между държавните и частните субекти е, че частните субекти може да имат собствени дистрибутори на медикаменти, които да могат да им предлагат по-високи цени и по този начин публичният ресурс да се използва неправомерно".

В зала обяснихме, че ние сме в наказателна процедура за неправомерна държавна помощ, отбеляза още депутатът от ДБ. За него е мистерия защо така са гласували останалите депутати.

"Предстои България да влезе в условия да трябва да плаща за това, което се случва. Ще бъдат милиони, вероятно двуцифрени милиони. Независимо колко е, важното е, че нарушаваме права на хората - вместо да даваме медикаменти или медицински услуги, да трябва да плащаме наказания, защото не спазваме законодателството".